Освећење темеља цркве брвнаре

У недељу 29. јула 2018. године, мештани села Височка изнад манастира Куманице, са великом радошћу су дочекали свог духовног пастира, Преосвећеног Епископа г. Атанасија, првог Епископа који је посетио ово село. Преосвећени је извршио чин освећења темеља будуће цркве брвнаре, која ће бити посвећена Вазнесењу Господњем.

Епископу су саслуживали настојатељ куманичке обитељи архимандрит Николај, секретар Епархије милешевске протојереј Бранислав Стојановић, и протођакон Никола Перковић. Ктитор будуће цркве је г. Миљан Конатар, који је рођен у овом селу а живи и ради у Словенији.

Честитајући сабраном народу овај свечани догађај Владика Атанасије је изразио наду да ова црква буде место које ће обнављати дух и учинити да они који се буду о њој молили буду већи ствараоци: – Могли сте и сами видети шта је најпотребније. Најпотребније је да се што више рађамо, да се рађају нови и да се добро васпитавају и образују у правој науци Господњој, у традицији рода српскога и православнога, да се извежбају у разним пословима и занатима, да знају радити својим рукама, али да их што више има. По томе се мери колико смо јаки, колико има добрих људи на броју и по квалитету. А храм је место које највише томе доприноси.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку