Покајање је ступање на прави пут

У недељу пред Богојављење, 17. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Преподобне Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су архимандрит Леонтије и протојереј Никола Перковић.

– Празнујемо ове велике празнике који се сви збирају у један, у празник Богојављења. Празнујемо јављање Бога, Његов долазак, Његово показивање нама самим Собом, рекао је Епископ Атанасије у својој беседи присутнима и наставио: – Данас, поучени Светим Јеванђељем највише слушамо глас Светог Јована Крститеља који говори: Покајте се јер се приближило Царство Небеско! Оно што је највредније, најкорисније, ту је међу нама, Царство Небеско, које је сам Христос Господ. Он и Отац Његов и Дух Свети, нова стварност, нова могућност и стварност живота коју је Он открио и започео.

– Покајте се, јер се приближило Царство Небеско, те две теме су спојене заједно, покајати се и имати ову нову стварност откривену и присутну као своју. Јер без покајања не може се ступити у ту нову стварност. Шта је онда покајање? Покајање је ступање на прави пут, и то ка дестинацији Царства Небескога. Многи људи успевају да учине много добрих дела, мерених људским мерама, али се често догађа да то учине мимо пута, по страни, тако да то што чине не води ка Царству Небеском. Царство Небеско је одредница нашега живота. А покајати се значи, онда, увек проверавати себе да ли смо усмерени ка томе циљу. Тако да и дела која чинимо морамо преиспитивати и сагледавати да ли су учињена у том смеру, ка Царству Небеском.

– Покајање је размонтирање сваке слабости, свакога зла у себи самоме, размонтирање греха. Грех је смртоносан и човек покајник је човек мудар, храбар, који успева да уђе у себе, да све сагледа и да размонтира оно зло које постоји у њему. Да оно постане неактивно, да га избаци из себе, да оно више не дејствује, нагласио је Епископ Атанасије говорећи о покајању као путу у Царство Небеско.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку