Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса

На велики и величанствени празник Богојављење, у уторак 19. јануара 2021. године, који је слава храма у манастиру Давидовици код Бродарева, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у тој древној немањићкој светињи. Саслуживали су настојатељ Светониколајевског манастира у Бањи код Прибоја игуман Теофило, парох бродаревски протојереј-ставрофор Бране Буквић и протојереј Никола Перковић.

Поздрављајући све присутне дивним поздравом Бог се јави, Епископ Атанасије је рекао: – Данас празнујемо највеће дело које зна земља, које зна историја, догађај највећих размера од кад постоји свет. Данас је Небо отворено, данас се Бог јавио у свој Својој пуноћи. Данас је Господ наш Христос осветио творевину Собом, загазио у воду и осветио воду, очистио и осветио. Данас је Отац наш Небески проговорио са Небеса и очистио ваздух. Дух Свети је сишао у ову творевину, сишао на Сина Божијега и остао присутан са онима који у Сина Божијега верују. Данас је, у исто време, отпочета и највећа борба, највећи рат на земљи. Многи то превиђају. Поведена је борба против греха, против зла, против трулежи, против болести, против Сатане, против злог поретка који постоји у свету.

– Господ је загазио у Јордан, у воду, да би показао нама шта треба да чинимо. Да треба да спирамо грехе са себе, да се греха одрекнемо, да слушамо и чујемо увек проповед Светог Јована Крститеља: Покајте се јер се приближило Царство Небеско! Он као да говори унапред оном народу пре овог данашњег догађаја: Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса и ушли у Царство Небеско.

– Ми смо хришћани, ми смо следбеници тога Небеског Цара, Господа Христа, који је загазио у Јордан и осветио воду, од кога је побегао грех, због кога су се отворила Небеса и Отац Небески проговорио, на којег је Дух Свети сишао. Ми смо Његови следбеници.

– Ова болест која хара светом нас је спречила да обавимо многе пропратне догађаје који споља улепшавају овај данашњи празник, али запамтимо да Богојављење није само у тој спољашњости коју смо спречени да обављамо, већ је Богојављење пре свега унутрашњи догађај. Бог се јавља нама, нашем уму, нашем срцу, и уколико успемо да тако учествујемо у овом догађају ништа нисмо изгубили тиме што нисмо изашли на реку да пливамо. Молимо Господа да освети наша срца, да се јави унутра, и да остане унутра, и тим својим борављењем у нама да прогна сваку трулеж из нас, сваку грехољубивост, и да нам Небеса увек буду отворена, истакао је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве испред храма је оствештана Богојављенска водица и извршен мали помен недавно преминулој игуманији манастира Давидовица мати Дарији.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку