Помоћ младим пљеваљским сточарима

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије био је у среду 7. септембра 2022. године, у Пљевљима, домаћин изузетним хуманитарцима, директору Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону г. Арно Гујону и хуманитарној организацији Стара Рашка, који су реализовали велики пројекат, вредан преко 45.000 еура, помоћи младим сеоским домаћинствима са више деце.

Пројекат, који је реализовала хуманитарна организација Стара Рашка из Београда у сарадњи са Епархијом милешевском, финансира Влада Републике Србије преко Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Пројекат помаже 40 српских домаћинстава, са територије Општине Пљевља, која броје више од 200 чланова, од којих су преко 100 деца. Двадесет домаћинстава добило је стеону краву или јуницу. Свако од њих у обавези је да прво теле преда другој породици. На тај начин пројекат постаје ланац доброчинстава. С обзиром да грла нису купљена од великих фарми већ од других пољопривредних газдинстава ефекат помоћи општини Пљевља је двострук.

Након дочека у храму Светог великомученика Георгија на Гукама Епископ Атанасије је своје драге госте повео до парохијског дома Свети Сава где је приређена мала свечаност, краћи културно-уметнички програм који су извели чланови КУД Пљевља, а затим и уручење Уговора о донацији.

Преосвећени Епископ милешевски Атанасије је поздравио г. Гујона и представио га као великог добротвора српског народа, који је много помогао нашем народу на Косову и Метохији, помогао изградњу школа, помогао сиромашним и дјеци.

Након уручивања уговора г. Гујон је рекао: – Краве смо купили од локалних продаваца, поклонили смо их мештанима а они ће даље телад коју добију проследити својим комшијама, тако да све остаје на територији општине Пљевља. Поносан сам што смо овим пројектом помогли изузетно вриједним људима у Црној Гори.

Пројекат са преко 45.000 еура под називом Економско оснаживање севера Црне Горе спроводи хуманитарна организација Стара Рашка чији је председник Управног одбора г. Војин Вучићевић казао приликом свечаног потписивања уговора о преузимању јуница да је Општина Пљевља прва општина у Црној Гори где ова организација која постоји више од 20 година врши своје деловање.

Иначе поред уважених гостију и породица које су укључене у овај пројекат свечаности је присуствовала отправница послова у амбасади Србије у Подгорици гђа Јелисавета Чолановић, извршни директор Рудника угља Пљевља г. Милан Лекић, директор производње у Руднику угља г. Милинко Газдић, свештенство Епархије милешевске и многи други.