Праштално вечерње у манастиру Бањи код Прибоја

У навечерје почетка Великог поста, 17. марта 2024. године, у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи служено је Праштално вечерње. У молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, свештеника и свештеномонаха Епархије милешевске и верујућег народа вечерње су служили настојатељ манастира Светог Николаја игуман Петар, настојатељ манастира Свете Тројице код Пљеваља игуман Зосима и старешина храма Васкрсења Христовог у Прибоју протојереј Спасоја Вујанић. 

Епископ Атанасије се након службе обратио пастирском поруком: – Отпочињемо један дуг пут, пут који смо сви давно започели али га сад боље усмеравамо. Запућени смо за Христом, одавно, у Светом крштењу, а сада то своје путовање, са Христом и за Христом, учвршћујемо. Следимо Христу, Његовим апостолима и свима Његовим другим ученицима.

– Ово време Четрдесетнице је време када смо ми хришћани у најбољем издању, у најбољој форми, у најбољем саставу. Јер, следујемо, трудимо се у томе, свему ономе што Господ наш чини, говори, свему оном што се са Њим догађа, свему оном на шта Он позива.

– Кад пратимо Господа Христа на Голготу приметићемо, ма колико нам туп био поглед, успећемо да сагледамо, где стојимо. Сад је време када најбоље можемо уочити где ми стојимо.

– Ту смо да се боримо, да нам Бог дâ снаге, кроз овај пост да прођемо часно, у свакој побожности, врлини и да Светли Празник Васкрсења буде тако очигледан за нас, да се види да смо заиста васкрсли духовно а и телесно ојачали. Молимо се да Господ сачува ове наше просторе у миру, да обустави ове ратове, да од нас отклони руке непријатеља, да нас заштити својом моћном десницом. Да свако осети љубав Божију и братску, поручио је Епископ Атанасије, затраживши потом опроштај од свештенослужитеља и верног народа.

Настојатељ манастира уприличио је затим заједничку трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку