Епископ Атанасије богослужио у Милешеви

На дан молитвене успомене на Чудо Светог Архангела Михаила у Хони, 19. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

Владика је у беседи подсетио на овај чудесан догађај: – Данашњи празник Црква је установила да би смо се сећали и подсећали на учешће анђела Божијих у нашем животу. Ми заборавни и неблагодарни веома често заборављамо дела Божија, доброчинства Божија и доброчинства Светих Његових. Зато Црква, по мудрости својој, која је мудрост Христова, а Христос је мудрост Божија, је установила да празнујемо и дела Божија и дела Његових служитеља, дела Његових угодника. Анђели су присутни у нашем животу и празнујући чудо које је Свети Архангел Михаило учинио у Хони, ми се подсећамо и на учешће и других анђела предвођених Архангелом Михаилом по заповести Божијој у нашем животу.

– Бог је дао свакоме од нас Анђела чувара који нас прати у животу и помаже нам у Име Божије да правилно корачамо, у правим мислима, у доношењу правих одлука. Помаже нам највише у окретању Богу, да се поправимо у покајању. Незаборавимо, Господ је за спасење одредио покајање. Најмудрији су људи који су способни да се покају, да се поправљају, преправљају. Јер покајање то и значи, увек себе доводити на пут Божији и учвршћивати се на путу Божијем. То значи покајање.

– Не треба подлегати световној логици која супротно говори, која каже да су они који се кају слабићи. Не, они су најјачи. Они који не могу да се кају, који су учвршћени у злу, они су робови зла, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку