Празник Света Три Јерарха молитвено прослављен у Пријепољу

На дан молитвеног прослављања три велика светила Православља: Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог, 12. фебруара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

О значају празника и празновања Светих Епископ Атанасије је рекао: – На сваки празнични дан ми дубље загледамо и сагледамо овај живот који живимо, и ово време и овај простор. Једно од основних, ако не и основно питање, јесте колико познајемо живот и колико га осмишљавамо, колико живимо на прави начин, колико идемо правим путем. Прави пут је ка спасењу, сваки други пут је странпутица. А тај пут ка спасењу показао нам је и отворио Господ наш Исус Христос.

– Црква пролази кроз време, пролази кроз теснаце, кроз буре, кроз страдања, кроз многе магле животног простора, и увек пролази како треба. Како она то успева? Па успева тако што следује Господу Христу.

– У данашњем празнику показује се како је Господ наш мудрији од свих мудраца света ма колико они понекад и успевали у својим делима. Данашњи празник је настао тако што је он одговор на људске смутљивости. Јер, учитељи таме и лукавства настоје да и оно што је добро искористе на зло. Смутљивци су намислили да искористе следбенике ових светих угодника Божијих и да их поделе. И да онда хришћани, који треба да живе у љубави, у миру, у слози и у сарадњи, да помажу једни другима, да се они поделе међу собом. Али, Дух Свети је мудрији. Јавио се једном човеку који је имао ум просветљен Духом Светим, који је био оруђе Духа Светога а не лукавога, и поручио да треба обзнанити да су ова тројица у сагласности и да су сва тројица слуге Духа Светога, Божији људи. И то треба посебно истаћи, слуге Божије, Божији људи, Божији народ. И да би се на све то подсећали установљен је данашњи празник који се зове Сабор Светих трију јерараха. И када се њих сећамо и овога празника онда се подсећамо на све врлине које украшавају ову тројицу.

– Требамо обратити пажњу и на то како иако су они, сва тројица, и уопште сви који у Бога верују и Богу служе, иако су сви одани Богу, немају сви једнако савршенство. И немају сви једнако изражене врлине него једни имају више овога а други више онога. То је Дух Свети у својој мудрости дао да схватимо и да знамо да смо зависни једни од других, да не може нико сам, да би рекао да је сам себи довољан. И тако видимо да смо узајамно упућени једни на друге. И опет се враћамо на то да говоримо о мудрости и премудрости Духа Светога који нама и на тај начин помаже да не бисмо падали у неке слабости него да бисмо се успешно упућивали ка Богу и једни према другима, нагласио је Епископ Атанасије.

Свештено братство Саборног храма припремило је и заједничку трпезу љубави па су сви након Божанске службе прешли у велику салу парохијског дома где су уз послужење и богоугодне разговоре продужили заједничарење у Господу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку