Грех је оно што удаљава од Бога

У недељу 7. фебруара 2021. године Српска Православна Црква поред осталих прославља и Светог Григорија Богослова и Преподобномученика Григорија Пећког. Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши. Саслуживали су архимандрит Серафим (Балтић), настојатељ манастира Нова Грачаница у Чикагу, старешина Светотројичког храма протојереј-ставрофор Радмило Јањић и ђакон Иван Савић.

О важности слушања и читања речи Светог Јеванђеља Преосвећени је посебно нагласио у својој беседи сабраном народу: – Треба да се свакодневно подсећамо на оно што је прочитано из Јеванђеља. Јер, кад се поново подсећамо на то опет имамо користи од тога. Та реч Божија коју слушамо делује опет у нама. И кад читамо опис неког догађаја, неког дела које је Бог учинио, и како се подсећамо на то, тај догађај се понавља у нашем животу. И ово што данас прочитасмо, кад поново слушамо, не може да прође без дејства.

Преосвећени је укратко подсетио на прочитани одељак из Светог Јеванђеља о чуду које је Господ Исус Христос учинио, о исцељењу слепога. А нарочито је нагласио речи које је слепац изговорио када је чуо да му се приближава Господ: Исусе Сине Давидов, помилуј ме!

– Можда је народ мислио да га Христос неће ни чути, али како неће, кад је он Његово створење. Он га чује, чује га боље него тај народ који се тиска око Њега. И Христос тада обраћа своју потпуну пажњу према њему и пита га шта жели да му учини. Народ је тада изненађен, како то Он обраћа пажњу на слепог човека, који је избачен из живота, скрајнут, презрен, проси поред пута, а Спаситељ, Син Божији, Чудотворни, толико му пажње посвећује.

– Ово је догађај који треба да се препричава и да се свако од нас запита каквом би се он молбом обратио Господу Христу, шта бисмо тражили ми од Господа. А шта ћемо тражити од Господа зависи од нашег односа са Богом, наше блискости са Њиме. Онај ко највише воли Бога он би најпре тражио да му Бог опрости грехе јер грех је оно што удаљава од Бога. Све заједно сажето било би да тражимо да нам Бог исцели и душу и тело, да нас оспособи за свако добро дело, да нам опрости грехе и да нас оспособи за Живот Вечни, нагласио је и закључио Епископ Атанасије.

Након Божанске службе Преосвећени је са свештеницима нововарошког храма обишао преуређене канцеларије у парохијском дому и похвалио труд и залагање свештенства на њиховом уређењу, а затим је заједничарење настављено за трпезом љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку