Прибој кличе Светитељу Сави

Пуноћа Српске Православне Цркве широм земаљског шара у духовној радости започела је прослављање свог првопастира и просветитеља, Светог оца Савe. Приређују се светосавске свечаности, служе бденија и Литургије у славу Божију и част Светитељa Саве.

У Прибоју на Лиму, са благословом Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, Црквена општина уприличила је Светосавску академију у суботу, 25. јануара 2020. године. У препуној сали Дома културе, након Светосавске химне коју је отпевао црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја, сабране светосавце је поздравио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије: – Пред Светим Савом учимо се и ми да пред Богом и једни пред другима стојимо искрено. Учимо се да волимо једни друге, да волимо пре свега Бога. Учимо се да волимо све што је Свето и честито и да стичемо оно што је Свето и честито, да будемо људи, свети и светли. Учимо се да благодаримо Богу за све Његове дарове. Да му благодаримо пре свега за тако дивне учитеље и путеводитеље, што нам је дао Светога Саву.

У програму свечане академије учешће су узела деца предшколске установе Невен, ученици прибојских основних и средњих школа, као и ученици Музичке школе из Пријепоља, одељења у Прибоју, КУД Дабар Црквене општине Прибој. На велику радост Прибојчана, наступио је хор Радост Јелисаветског манастира у Минску (Белорусија) који је извео два сплета руских духовних и народних песама. Наступ хора испраћен је великим аплаузом. Светосавску беседу говорио је протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, професор Православног богословског факултета Свети Василије Острошки Универзитета у Источном Сарајеву: – Да нас је неко прије само мјесец дана питао, у нашој светој Зети, у Црној Гори, како стоји Светосавље, како стоји Српство, можда би смо само знали да му кажемо оне Његошеве ријечи: Племе моје сном мртвијем спава, суза моја нема родитеља. А ето, и не знајући сами да је потребно да нас једно тиранство подсјети на Светосавље, гледамо данас препород Светосавља у земљи којом је ходио, у земљи из које је његов отац Немања, са Рибнице, и почео да влада свим српским, светосавским и поморским земљама. Светосавље, онакво, Светосавље које брани своје светиње, оно је и нама овдје у земљама слободним светосавским, у земљама гдје, хвала Богу, ђедови су се изборили за слободу, и нама је оно Светосавље, подгоричко и никшићко и которско, мјерило.

Ученицима из Прибоја, који су на Светосавском литерарном и ликовном конкурсу остварили запажене резултате, награде је уручио Епископ Атанасије.

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу протојереја-ставрофора др Дарка Ђога можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку