Прослава Светих бесребреника Козме и Дамјана у Пљевљима

Празник Врачи, Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан, свечано и молитвено је прослављен у манастиру Свете Тројице у Пљевљима 14. новембра 2023. године, где је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, настојатељ манастира Свете Тројице у Пљевљима игуман Зосима и протођакон Иван Савић.

Честитајући сабраном верном народу пљеваљског краја празник дивних чудотворних лекара Козме и Дамјана владика је у пастирској беседи подсетио на похвалну песму коју певамо овим угодницима Божијим: – У тој песми ми се њима обраћамо речима: Бесплатно сте добили, бесплатно и нама дајте. Они су добили од Бога дарове да би нама раздавали. Господ је снабдео народ свој свим својим даровима.

– Сав овај дивни свет Господ је тако замислио да буде као једна трпеза за нас. А ми од њега правимо нешто друго, ми га преиначујемо, ровимо, поткопавамо, урушавамо, тако да се земља тресе, па овај свет поружња и добије обрисе пакла.

– Господ, у својој милости, шаље нам своје чудотворне поправитеље, исправитеље, лекаре, који могу поново све поправити. И оно у нама, што је поремећено, у нашим срцима, умовима. Све Бог може поправити само да му се изложимо, да станемо пред Њега, отворимо му своје биће. Све Бог може поново поставити на његово право место.

– Најважније од свега тога је то да нам је ово све Господ бесплатно дао. Нисмо ми то добили неким својим заслугама. И од нас се само тражи да то све сачувамо, и да те дарове и способности искористимо на добро.

– Ми се смело обраћамо поправитељима наших живота да нам дају то што су бесплатно добили, али нас савест подсећа и покреће да се пре тога сетимо на оне дарове које бесплатно од Бога добисмо и да са њима учинимо нешто добро. Ово свето место кућа је многих који су раније, пре нас, те дарове, од Бога добијене, сачували, искористили, осмислили, па и сами били раздаваоци Божијих дарова, и велики учитељи, рекао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије у храму сви учесници су прешли у манастирску гостопримницу где су игумани Петар и Зосима, по благослову Епископа Атанасија, пренели свој утиске и искуства које су добили на великом монашком сабрању у манастиру Светог Прохора Пчињског, у Епархији врањској, које је одржано пре неколико дана и на коме су поред бројних Епископа, архимандрита и монаха и они учествовали.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку