Света архијерејска Литургија у манастиру Милешеви

На празник Обновљење храма Светог великомученика Георгија- Ђурђиц, у четвртак 16. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, предвођене игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

Честитајући празник сабраном верном народу Епископ Атанасије је подсетио на догађај који прослављамо данас: – Данас прослављамо дан обновљења храма Божијега посвећеног Светом великомученику и победоносцу Георгију, и дан обновљења свих православних храмова и обновљења себе самих, као храма Божијега, које се догађа код сваког православног хришћанина.

– Тај храм коме је данашњи дан посвећен је тамо где се данас ратује, и с обзиром да не знамо да ли је у овој верзији још усправно, јер је много пута подизан и рушен, па опет подизан, па и ако буде порушен сигурно да ће бити поново обнављан. Подсетили смо и на те храмове који су неразориви, то су ти духовни храмови, јер сваки православни хришћанин храм је Божији.

– Апостол Павле нас позива да се обучемо у свеоружије Божије, јер, у овом свету и овом животу се ратује и кроз ова живот се не може проћи без борбе. То свеоружије Божије у које треба да се обучемо није оно свеоружије које тамо грми и које разара Божију творевину. Не, то је свеоружије које Божију творевину обнавља и одржава је у здравом стању. То је вера у Бога, нада, љубав. То свеоружије се највише односи на љубав која обнавља, која зацељује све ране и излечује све болести, све чини трајним.

– Само Љубав Божија може учинити здравом ову Божију творевину. Само Љубав Божија може увести мир и добре међуљудске односе. Данас су најпотребнији они који се љубави држе, то јест они који се угледају на Господа Христа, који је слика и оприсутњење Оца Свога Небескога, који нас љуби, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку