Прослављање Бога на више језика на Златару

На дан молитвеног сећања на Свету Анастасију Српску, мајку Светог Саве, 4. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Светих исцелитеља Козме и Дамјана на планини Златар.

Саслуживали су свештеник Дејвид Морисон из Монтане (Америчка Православна Црква), и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали парох нововарошки протојереј-ставрофор Милован Андрић и учесници сабора православне омладине из више земаља Европе и света. Дивно је било чути како се у овој светињи, по први пут, Бог слави на више језика: руском, украјинском, грузинском, румунском и енглеском језику.

У својој беседи на енглеском језику, Преосвећени Епископ је заблагодарио Господу  што нам је дозволио да учествујемо у Његовом животу, у Његовој доброти, у Његовој радости, у Његовој пуноћи, заједно са свима Његовим светима међу којима је и Света мајка Анастасија Српска, чија су постојана љубав и ревност за Господа Исуса Христа биле пут који треба да следимо, пут који води у Царство небеско: – Њен врлински живот и хођење за Христом представља диван пример на коме се требамо учити и коме требамо тежити. Она је родила Светог Саву, чије су свете мошти преко 350 година почивале у манастиру Милешеви, који се некада називао и манастир Светог Саве. Овај манастир ће 2019. и 2020. године прославити значајан јубилеј осам векова свог постојања, а ви сте овим саборовањем дали свој допринос у његовом обележавању јер је и овај догађај уврштен у оне манифестације које нас уводе у прославу милешевског јубилеја.