Саборовање православне омладине на Златару

У навечерје молитвеног сећања на Преподобног Методија Патарског и Преподобног Наума Охридског, 2. јула 2018. године, у манастиру Светих исцелитеља Козме и Дамјана на Златару сабрали су се млади православци из Русије, Грузије, Украјине, Казахстана, Румуније, Америке и Србије који ће у овој светињи саборовати до 9. јула. Ово је један од оних догађаја који нас уводе у прославу осам векова манастира Милешеве која ће своју пуноћу имати 2020. године.

Православну омладину, коју предводе свештеник Дејвид Морисон из Монтане (Америчка Православна Црква), г. Тејлор и гђа Сели Хостетер, координатори пројекта, и г. Томислав Дацковић, председник Удружења Свети Јован Шангајски из Земуна, дочекали су Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије са својим сарадницима и председник Општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић.

Након молитве благодарења за благословен долазак, Преосвећени Епископ госте је поздравио у манастирској цркви брвнари на српском и енглеском језику: -Ја изражавам радост у име свих житеља овог простора, што сте ушли у његов живот, особито верних Епархије милешевске. Ући у живот и историју овог простора значи пре свега видети ове светиње које су подигли они који су много векова раније живели овде. Већина ових светиња су подигнуте пре него што се знало да постоји континент који се зове Америка. Главна светиња на овом простору је манастир Милешева која ове и наредне две године слави осамстоти јубилеј свога постојања, живота и трајања кроз време.

Добродошлицу гостима пожелео је и г. Васиљевић, рекавши да је посебно срећан што као председник општине може на најлепшој туристичкој дестинацији на територији Нове Вароши поздравити младе православне људе из више европских и светских земаља, изражавајући наду да ће у своје земље понети много лепих успомена са Златара.

Током свог боравка, млади православци ће учествовати у богослужењима, разговарати на духовне теме на енглеском језику, учити псалме прве катизме на својим језицима и имати неопходна послушања у кухињи и манастирском имању. Последњег дана саборовања, они ће посетити три најзначајније светиње Епархије: Милешеву, Светотројичку обитељ код Пљеваља и манастир Светог Николе у Бањи Прибојској.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку