Прослављен празник Светог Нектарија Егинског у Епархији милешевској

Дан молитвеног помена великог светила Цркве Христове, Светог Нектарија Егинског, свечано је прослављен у Епархији милешевској, у уторак 22. новембра 2022. године, Божанским Литургијама које су служене у свим градским храмовима.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Слободан Симић и протојереј Никола Перковић док су милешевске монахиње, предвођене игуманијом Аквилином, одговарале на прозбе и јектеније.

По отпусту Преосвећени Епископ Атанасије је присутне укратко подсетио на поучно дивно житије Светог Нектарија, истакавши најпре да празновање овог великог светитеља Божијега подразумева и призивање њега у молитви а такође и покушај сагледавања његовог светлог лика, па је затим наставио: – Од првих времена појављивали су се лажни учитељи који су извртали Христову науку и погрешно представљали Њега, Господа Христа и Његов лик и Његову Божанску науку. Зато је Господ давао оне који су били у стању да на прави начин представе свету, ради спасења света, и лик Христов и науку Његову.

– Данашњи дан позива да се загледамо у лик Светог Нектарија, у његов живот. Његов цео живот тумачи Јеванђеље Христово и личност Христову. Сав његов животни пут је христолик. Он јесте данас прослављен, поштован и цењен, али у току свог живота није био.

– Он је поседовао сваку врлину племенитости, сваку врлину о којој се говори у Јеванђељу и апостолским посланицама. Он је све то што пише у Јеванђељу схватао озбиљно и разумевао да је то и њему упућено. Он се хранио Јеванђелском науком и тако постао Христолик. И онај кога људи нису у почетку примећивали доживео је да га примети цела Црква. Јер, на њему се остварише речи Христове: Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и да, побуђени тиме, прославе Оца Небескога.

– Он је морао много да пострада, он је морао да тумачи Христа и на друге начине јер је био посебан. Да га тумачи у ономе у чему многи не би могли, у животу на Крсту.

– Господ је после његовог упокојења показао ко је био Свети Нектарије. Показао не само истином о његовом животу него показао и Својим присуством, Својом благодаћу у њему, у његовим моштима, на његовм месту упокојења. И дао је нама да можемо да га призивамо и позивамо да нам буде путеводитељ и да помогне свима у ношењу свих видова Крста Христовога. А нама остаје да се добро загледамо, на данашњи дан па на даље, како стојимо пред Господом Христом и пред Светим Нектаријем.

– Господ је за спасење одредио покајање. Томе се учимо од Светог Нектарија, како поправити свој живот, поправити стање у себи кроз покајање, кроз очишћење, кроз ослобођење своје унутрашњости, и онда како се заоденути сваком врлином Христовом, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку