Слава Светоархангелског храма у Поблаћу код Прибоја

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у понедељак 21. новембра 2022. године, поводом храмовне славе, Свету архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Михаила у Поблаћу код Прибоја. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић и јереј Горан Крстић.

Након заамвоне молитве кренуо је трократни молитвени опход око светог храма а потом су освештани славски дарови и преломљен славски колач које је припремио г. Милко Јановић из Прибоја са породицом.

Честитајући празник и славу пароху, јереју Мирославу Јовановићу, домаћинима овогодишње славе и сабраном верном народу, Преосвећени је између осталог рекао: – Данашњи дан и празник је дан сабора Светог Архистратига Божијег Михаила. Ми у календару имамо више празника који носе предзнак сабор, а то је због тога што Црква пре свега јесте сабор, сама по себи, и у времену и у простору, сабирање око Христа Господа нашега, Који нас приводи и сабира ка Оцу Небескоме. Црква је сабрање оних који у Бога правилно верују, сабирају се око Њега и чине Заједницу са Њиме и тако су причасници Вечнога Живота са Богом.

– Ми смо се данас, у овом предивном месту, сабрали и чинимо знатан додатак том великом Сабору око Бога, око Архангела Божијег Михаила и свих Ангела и Светитеља Божијих.

– Празници су за нас, као што су били и за наше претке, велики дани учења. На велике празнике ми много учимо, и то баш из суштине и садржаја тога празника, из онога што празнујемо.

Преосвећени је укратко подсетио на неке детаље из историје света и улоге Анђела Божијих у тим далеким временима стварања свега видљивог и невидљивог, па затим додао: – Људи који тако посегну да буду изнад других, без љубави, без братског загрљаја, то су, углавном, људи који немају ума, плиткоумни људи, који не могу да сагледају све. Јер без љубави, без браће, не може бити благостања.

– Свети Архангел Михаило је задржао пропадање војске небеске, својим узвиком: Пазимо, нико није као Бог. Тим узвиком је задржао анђеле у разуму, јер у разуму је бити са Богом, са Љубављу, са Светлошћу. И тај његов чин био је као једно сабрање, и тако се створио тај Сабор разумних анђела, постојаних у доброти и љубави.

– Ми настављамо то на шта нас је позвао Свети Архистратиг Божији Михаило, да препознајемо нашег Творца, нашег Оца Небескога, да Њега признајемо и призивамо и да се око Њега окупљамо. Томе Сабору Архистратига Михаила присаједињена је цела Црква и сви наши преци Светитељи, и ево и ми сада. И ми ћемо тако наставити и настављамо да препознајемо шта су у том Сабору наша задужења и наши задаци.

Владика је на крају подсетио и позвао све присутне, да не заборављају да им је овде исходиште и место трајног сабирања, ма где у свету живели, да овај простор одржавају уређеним, да очувају огњишта својих светих предака.

Домаћини славе су се потрудили да достојно угосте све своје госте позвавши их за заједничку трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку