Прослављена слава храма Светог великомученика Пантелејмона у Пожегрмцу

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, поводом храмовне славе, у уторак 9. августа 2022. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Пожегрмцу код Прибоја.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве уследио је трократни опход око светог храма а потом су освештани славски дарови и преломљен славски колач које је, са својом породицом, припремио домаћин овогодишње славе г. Звонко Марјановић из Пожегрмца.

Честитајући присутнима празник и славу храма Епископ Атанасије је рекао: – Данашњи празник посведочава оно што учи Апостол Павле да наша вера почива на чврстини, на утемељености у Господу Христу, на храбрости и истрајности до краја. Зато Он позива, у оно време а позива и данас, да јачамо у благодати, да јачамо у свакој врлини, а нарочито у љубави, постојаности и истрајности. Да будемо непоколебиви, да имамо јасан циљ живота пред собом и да нам се тај циљ никад не замагли пред очима.

– Да би се тај циљ остварио најчешће се мора не газити друге него пролазити кроз страдања, кроз трпљења, много тога тешко подношљивога, и истрајати у трпљењу, у љубави, у подношењу. Господ Христос заповеда да волимо једни друге, да љубимо чак и непријатеље своје. Светитељ кога данас прослављамо показује својим примером такву непоколебивост и истрајност, чврстину у хођењу.

– Због његове љубави према Богу Бог је дао Светом Пантелејмону да може другима помагати исцељујући њихове болести. Многи који су се у молитви обраћали Светом Пантелејмона имали су плод своје молитве, да је Господ помагао у исцељивању и учвршћивању. Захваљујући таквима као што је Свети Пантелејмон вера истинита хришћанска траје вековима, кроз све невоље. – Храм Божији не треба да буде празан. Он је зато и подигнут да бисмо се у њему окупљали и у њему се Богу обраћали, пре свега, да нас укрепи а онда и исцели, управи кораке наше и учврсти. Богу се обраћамо са разним потребама, и то слободно, са уверењем да нас Он чује и да ће испунити наша искања, као Отац наш Вечни Небески, додао је Епископ Атанасије честитајући мештанима Пожегрмца славу, бодрећи их у њиховој истрајности у вери и подстичући да што чешће посећују свој храм.

Домаћин славе са својом породицом приредио је трпезу љубави за све присутне па је и на такав начин, уз послужење и телесно укрепљење, продужено Евхаристијско сабрање започето у храму Светог великомученика Пантелејмона у Пожегрмцу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку