Традиционални народни сабор у Бабинама

Традиционални народни сабор, који се већ дужи низ година одржава код храма Свете преподобномученице Параскеве – Трнове Петке, у Бабинама код Пријепоља, поводом храмовне славе, одржан је и ове године у понедељак 8. августа 2022. године.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење пароха сељанског протојереја-ставрофора Слободана Симића, протојереја Горана Стојановића из Епархије банатске и ђакона Радана Драгутиновића.

Храм у Бабинама се још увек дорађује и уређује па је тако недавно завршен комплетан живопис који је Преосвећени Епископ Атанасије овом приликом освештао, након заамвоне молитве. Уследио је молитвени опход око светог храма а затим су освештани славски дарови и преломљени славски колачи. Домаћин овогодишње славе био је Бајо Томашевић из Бабина.

Село Бабине се побратимило са још три села са тромеђе Србије, Црне Горе и Републике Српске, Бобовом код Пљеваља, Челебићима код Чајнича и Кратовом код Прибоја. И стога се увек освећују два славска колача, један који припрема домаћин славе а други побратими братских села. Преосвећени Епископ Атанасије је био пријатно изненађен и видно одушевљен оваквом традицијом која јача и учвршћује братске везе ових села, да заједнички прослављају храмовне славе.

Много је добротвора и донатора који, свако на свој начин, помажу изградњу, доградњу и уређење храма Свете преподобномученице Параскеве у Бабинама. Овом приликом Епископ Атанасије је уручио високо одликовање Епархије милешевске, Орден Белог Анђела г. Раску Плескоњићу из Београда, који је рођен и одрастао у Бабинама и г. Бају Томашевићу из Бабина.

Честитајући празник и славу храма пароху толачко-бабинском протонамеснику Владу Лазићу, добитницима одликовања, куму славе, гостима који су овом приликом стигли са разних страна и свим учесницима Евхаристијског сабрања, Епископ Атанасије је указао на значај и важност сабирања око наших православних храмова: – Посебно вам честитам на оваквом данашњем сабрању. Сабори су тако замишљени од стране наших светих предака да буду места сабирања. Пре свега морам вам честитати што сте одабрали да се сабирате на овом месту. Ово јесте место где се треба сабирати. Ово је наш заједнички завичај јер смо рођени овде, поникли одавде, живот, дужности и концепт живота примили овде. Задужени за овај простор, од стране предака, да овај простор сачувамо да никад не буде празан.

– Сабирамо се око наших храмова па тако ово сабрање није само обично сабрање људи, већ је ово сабрање људи и светаца Божијих, а сви заједно са Богом у храму Његовом. Овде у храму сабрано је све што је најбоље, најживотније. Овде станује Живи Бог, овде се обраћамо Њему Живоме, Који живот даје и обнавља га. Овде се услишавају наше молитве, сва наша мољења ка спасењу. Ето, све то значи и чини сабирање.

– Баш тако како се храм дорађује тако се дорађује и човек. Сви ми имамо задатак да се дограђујемо и дорађујемо, уз помоћ Божију, али то неће успети без оваквих сабирања. Захваљујући томе што овде сабирамо оно што је најбоље код нас ми постајемо јачи, са жељом да поново овде долазимо.

– Када помињемо Свете Божије угоднике подсетимо се чиме су се то они приближили Богу и зашто их прослављамо, због којих њихових особина? Света преодобномученица Параскева је имала чврсту веру, она је небесима живела на земљи, небесима учвршћена, и због тога је од Бога прослављена а ми је због њене такве чврсте, непоколебиве вере помињемо и прослављамо.

Преосвећени је на крају, благосиљајући сав народ, пожелео свима да наставе ово дивно саборовање, да се очува добра традиција, светли и часни обичаји, да се чује песма, у ведрости духа.

Домаћин овогодишње славе, са својом породицом али и побратимима, приредио је трпезу љубави па су се сви, уз богоугодне разговоре, изворну песму и гусле, послужили и укрепили.

За домаћина за наредну, 2023. годину, јавио се г. Бранко Панић из Београда.

На крају данашњег програма саборовања у Бабинама одржан је пригодан културно-уметнички програм у ком су своје умеће показале изворне певачке групе, гуслари, фрулаши, фолклорни ансамбли, а потом је велико народно саборовање и весеље продужено до вечерњих часова, у порти храма Свете преподобномученице Параскеве у Бабинама код Пријепоља.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку