Радост Божића у Епархији милешевској

Бадњи дан и Божић у Епархији милешевској прослављени су свечано уз учешће великог броја верног народа 6. и 7. јануара 2023. године.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је у петак 6. јануара, са верним народом места Рача код Прибоја и њиховим парохом протојерејем-ставрофором Јовом Анданом, учествовао у налагању бадњака поред храма посвећеног Икони Пресвете Богородице Тројеручици, који је у изградњи. Честитајући Бадњи дан свима присутнима Епископ Атанасије је рекао: – Сабрали смо се на правом месту, правим поводом, да се присајединимо онима који су били присутни рођењу Бога, пре много година, који су Господа дочекали у Његовом доласку у овај свет, у људску историју. Ми се присаједињујемо тој заједници Богочовечанској, Светој Заједници, оних који са Богом живе и са Богом проводе овај живот, који са Богом стварају историју. Сваки Божић, сваке године, јесте потврђивање тога заједништва, живљења у Заједници са Богом.

Владика је потом у храму Светог Василија Острошког у Пријепољу служио свечано празнично вечерње са петохлебницом након чега је, уз присуство великог броја народа Божијег освештао бадњаке који су потом наложени у порти пријепољског храма. Поздрављајући све учеснике овог радосног сабрања Преосвећени је рекао: – Сабрали смо се данас око ове ватре која нас грије, око ове светлости која нас обасјава, и исповедали смо да је једна Светлост за човека и човечанство и један Огањ који нас грије, а то је Онај због чијег рођења смо се окупили, Господ наш Исус Христос.

– Ми који учествујемо у прослављању Његовог рођења, и препоручивању Његове науке, ми највише чинимо за добробит овога света, целе планете. Јер, спасење свету јесте у Богу, у Његовом деловању и Његовој науци, у ономе што нам Он препоручује.

Након заједничке радости подељене у Пријепољу, Епископ Атанасије је у манастиру Милешеви присуствовао празничном бденију а затим и налагању бадњака у порти. Уз радосни Божићни поздрав: Мир Божији – Христос се роди! Преосвећени је рекао: – Данас празнујемо долазак Господа нашега Исуса Христа, Бога нашега. Његов долазак међу нас делује баш овако као и овај огањ поред кога смо. Он греје, Он осветљава, Он нас сабира. Ето, то је Божић. Бог долази да буде са нама. А ми Божић славимо да се поново подсетимо да је Бог са нама, да смо поново у Заједници са Њим, да нас није заборавио, није ни оставио.

На сам празник Рождества Христовог – Божић, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

По отпусту Епископ Атанасије је подсетио на садржај прочитане Божићне посланице Архијереја Српске Православне Цркве и препоручио да се увек подсећамо на њен садржај, зато што је у њој изнет један контекст живота и у том контексту стварности проводимо наш живот, па наставио: – Господ је дошао да нас научи како треба живети, какав треба да буде човек и какав живот треба да води. Дошао је да буде наш учитељ.

– Одмах пошто се родио Господ наш је био вишак за овај свет који се управља по другим законима. И одмах су хтели да Га уклоне. А Он је баш зато и дошао да покаже да треба другачије живети и да људи треба да буду другачији. Да се управљају по љубави, по доброти, да смо једни са другима браћа. У овом свету има места за свакога ко се по љубави управља, нагласио је Епископ Атанасије препоручивши да поруке из ове посланице увек носимо у својим мислима.

Поруку Епископа Атанасија, упућену у Рачи код Прибоја, можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Поруку Епископа Атанасија, из порте храма Светог Василија Острошког у Пријепољу, можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Поруку Епископа Атанасија, у порти манастира Милешеве, можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија након Божанске Литургије можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку