Радост Васкрса у Прибоју

На празник Христовог Васкрсења, у недељу 16. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Пасхално вечерње у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. Саслуживали су настојатељ Богородичиног манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина Васкрсењског храма протојереј Спасоја Вујанић, протојереј Никола Перковић, јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

У наставку богослужења, из храма кренула свечана Васкршња литија предвођена Епископом Атанасијем, свештенством и у пратњи великог броја православних верника прибојског краја, као и младих чланова КУД Дабар које делује при Црквеној општини Прибој. Све време молитвеног хода певане су похвалне песме у славу празника Светлог Васкрсења Христовог. Ситна киша која је све време падала није спречила бројне Прибојце да учествују у молитвеном ходу.

По повратку Литије, испред храма су освећени славски дарови, и преломљен славски колач, а Епископ Атанасије се обратио присутном народу, честитајући Празник над Празницима: – Благодаримо Богу што нам је и ове године дао да славимо Његово Свето Васкрсење и да учествујемо у Његовом вечном давању, Његовој светлости, Његовој радости, у Његовој љубави. Они који верују и учествују у прослављању Васкрсења Христовог напајају се том светлошћу и радошћу, тим животом и истрајношћу.

– Та радост и елан да вас оснажују све време живота испред нас. У свему доброме да успевамо, и да будемо и сами носиоци те светлости и радости која извире из светлога, победоносног Васкрсења Христовог, поручио је Епископ Атанасије.

Архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић захвалио се, пре свих, Васкрслом Господу који је сабрао данас у овом светом храму оволики број верног народа. Захвалио је и Преосвећеном Епископу Атанасију који налази времена и обилази верни народ прибојског краја, стара се о њему и руководи га ка Господу и дели радост Васкрсења са свима. Захвалио се и свим учесницима Свечане Васкршње Литије што су и по овако лошем времену смогли снаге да дођу, заједно учествују у молитвеном ходу и поделе радост Васкрсења.

Након Литије, братство храма уприличио је трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Видео запис можете погледати овде: