Са страхом, трепетом и љубављу стојимо испред гроба Господа нашега

На Свети и Велики Петак, 17. априла 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је вечерње богослужење са изношењем плаштанице, а у наставку и јутрење Свете и Велике Суботе са Статијама. Саслуживали су протођакон Никола Перковић и ђакон Иван Савић.

Какво је осећање некога у оваквом тренутку када се сећамо страдања Христових и Његовог полагања у гроб подсетио је Епископ Атанасије у свом обраћању након изношења Плаштанице на централни део храма: – Са страхом и трепетом, са великим поштовањем и љубављу стојимо испред гроба Господа нашега. На Велики Петак је посведочено да је Господ све испунио до краја, све оно што је усхтео за људе, за човека, за род људски, за своју творевину. Оно што је планирао, показао своју љубав до краја. Остао веран, одржао своју реч. Он је унапред знао све шта ће се догађати у Његовом животу на земљи, јер Он је дошао да живи са нама, нашим животом. Бог дошао да живи нашим животом. Јер то је живот који је Он створио. То је тај живот на који се ми жалимо. Најчешће кажемо да нам је тежак и претежак. Желели би смо неки други. А ето, Он је ушао сам у тај живот и живео тим животом. И показао како треба живети.

– Постојаност је основно обележје Његовог плана и Његовог живота, Његовог односа према овом животу. Тешка су била страдања, за људе неподношљива. Међу тим страдањима кроз која је прошао можда су била најтежа, не распеће на Крсту и пробадање копљем, колико ли издајство од стране оних којима је Он посветио сав овај подвиг. Према којима је Он показао љубав и верност. Та уста која су говорила о љубави била су попљувана, била су ударана. Та уста на чију је заповест Лазар из гроба изашао жив била су ударана шакама. То најлепше лице које се икад појавило, лепше од сунца, попљувано је било од стране грешника.

– Као што је Господ наш показао постојаност у својој љубави, у своме плану, у свом концепту који је Он имао, тако се исто то тражи од нас, да ми будемо постојани као хришћани, и да не поклекнемо сада, да се не уплашимо. Јесте, пострадаћемо, не само од вируса, него и од свих других узрочника смрти. Поднећемо то. Дај Боже да буде што мање кажњавања, а биће мање што пре ми сагледамо себе где стојимо. И да Бог да да ми прихватимо оно што нам Бог предлаже, да имамо снаге да поправимо свој однос са Богом, однос са самим собом, да поправимо односе једни са другима, посаветовао је и упутио Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку