Сабрање мушког монаштва

На дан молитвеног прослављања Светих мученика Акиндина, Пигасија, Афтонија, Анемподиста, Елпидифора и осталих са њима пострадалих, 15. новембра 2018. године, на позив Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија у епископском седишту у Пријепољу сабрало се мушко монаштво Епархије милешевске.

Тема сабрања била је унапређење монашког живота у манастирима Епархије милешевске. Сабрање је започето молитвеним сећањем на блаженопочившег Патријарха српског Павла који је уснуо у Господу на данашњи дан. Помен је служио Преосвећени Епископ Атанасије уз молитвено учешће свих сабраних. Посебно је лепа симболика сабрања монаштва на дан када се молитвено сећамо најсветлијег изданка монаштва нашег времена, Патријарха Павла, који је још за живота од верног народа проглашен светим.

По одслуженом помену Епископ је поздравио сабрано монаштво. У свом излагању владика је говорио о потреби непрестаног труда на усавршавању монашког живота ради достизања циља таквог начина живљења, а то је спасење кроз братољубље и богољубље. Посебно је наглашена улога монаштва у животу Цркве, јер су монаси они који су се одрекли себе из спремности да потпуно следују Христу.

Током састанка владика је предложио одређене теме за размишљање као смернице за будућа сабрања ове врсте и позвао присутне да одаберу неку од њих и да је обраде у облику реферата. Уз Божију помоћ, у плану је да се ова сабрања одржавају два пута месечно.