Саопштење из Епархије рашко-призренске

Хапшења, претње и злостављање ухапшених Срба воде у још већи конфликт

Владика рашко-призренски Теодосије изразио је данас дубоку забринутост због недавно притворених Срба који се налазе у притворним јединицама у Гњилану и Подујеву. “Хапшења и злостављање Срба од стране полиције воде у још већи конфликт”, упозорио је владика и позвао на хитно смиривање напетости.

Подсећамо да је адвокат који заступа притворене Србе, г. Влајић, јуче изјавио да је практично немогуће правно заштитити оптужене јер њихове оптужбе нису правно утемељене, док се аргументи са српске стране отворено игноришу. Официр за везу владе Србије у Приштини г. Павићевић данас је поводом повреда који су ухапшени Срби претрпели од косовске полиције и њиховог третмана у затвору дао забрињавајући извештај са којим ће бити упознати и међународни представници. Према запажањима г. Павићевића, притворени су физички злостављани приликом и након хапшења и још имају видљиве повреде. Такав однос је противан свим законским нормама цивилизованог друштва.

Владика Теодосије ће са свештенством настојати да обави посете притвореним Србима чим то буде било могуће.

Истовремено, Епископ Теодосије изразио је очекивање да ће мисија Еулекса на Косову проверити наводе оптужница против ухапшених Срба као и све што су прошли у току и након хапшења.

У тренутно јако напетој ситуацији, владика Теодосије је још једном апеловао да се сачува мир и уздржаност са свих страна, осуђујући насиље са било које стране. Српска православна црква је била и остала на чврстом ставу да се сви постојећи проблеми морају решавати у миру и разговором. Дијалог је, међутим, тешко наставити у атмосфери константних претњи, хапшења и реторике која криминализује све Србе на Косову и Метохији и која прети ескалацијом још већег насиља.

Наша Црква свих ових дана наставља са молебанима за Косово и Метохију и позива верни народ да у поверењу у Бога сачува мир.

Извор: Епархија рашко-призренска
Српска Православна Црква