Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња

Након срамне и несхватљиве одлуке одборника власти у Скупштини општине Пљевља да донесу одлуку којом отварају могућност продаје мотела „Водице“, укључујући и стару воденицу манастира Свете Тројице која се налази у непосредној близини, те након покушаја предсједника општине Игора Голубовића да обмане одборнике и грађане Пљеваља изјавама како општинска власт не чини ништа без знања и сагласности Цркве и епископа милешевског преосвећеног владике Атанасија, у циљу потпуног и тачног информисања јавности саопштавамо да је ријеч о грубим и политикантским дезинформацијама, како би се ублажили негативни ефекти и прикрило безакоње којем прибјегава власт у циљу отимања црквене имовине и примјене спорног Закона о слободи вјероисповијести.

Ништа владика Атанасије није обећао нити договорио са предсједником општине мимо онога у шта је упућена цјелокупна јавност, кроз два писма која је током јучерашњег дана упутио властима како би на јаван начин утицао на разумно, савјесно и законито понашање одборника власти у Скупштини општине Пљевља. Не постоје тајне комуникације нити закулисне игре у којима учествује Црква, нити је било ко у име Цркве тражио усмене гаранције да црквена имовина неће бити продата. Тачно је једино да је владика Атанасије два пута јавно, баш као и у разговору са самим Голубовићем, молио да се спорна одлука повуче, исказујући своју архипастирску бригу и старање за вјерни народ и све грађане Пљеваља:

– Желимо да, као и до сада, у духу обостраног поштовања и истинске братске љубави, са уваженим Предсједником и са свим представницима световне власти овога града сарађујемо на корист нашега народа.

Но, ни молба духовног старјешине Пљеваља, ни заклетва Светом Тројицом и гробовима предака, нијесу уродили плодом па су, умјесто да одлука буде повучена, од Голубовића стигла лицемјерна усмена обећања у приватним комуникацијама и кулоарима да воденица никада неће бити продата! Појединим одборницима власти она су била довољна да одлуку усвоје, иако нико разуман не може објаснити чему хитност и журба ако се имовина не намјерава отуђити? Давање „часне ријечи“ умјесто поштовања закона постало је манир и у функционисању власти у Пљевљима, како је то већ чинио предсједник Општинског одбора владајуће Демократске партије социјалиста хаџија Владе Милинковић, обећавајући недавно да се доношењем наказног Закона о слободи вјероисповијести „ништа неће промијенити“. Хаџија Милинковић сада ћути а част наставља усмено да брани предсједник општине Игор Голубовић.

Црква ће заштити своју имовину. Никада силом и на штету већ на корист и добробит свих грађана Пљеваља. Власничка документа која се налазе у архиви Манастира свједоче јасан континуитет црквене имовине током протеклих вјекова па све до данашњих дана. Црква ће, натјерана оваквим безакоњем, доказати своје власништво како над овом тако и над бројним другим непокретностима у Пљевљима, те онемогућити онима који су је незаконито и насилно прекњижили да је распродају, чинећи немјерљиву штету не само Цркви већ и народу Пљеваља.

Вјерујемо, као што се види и из бројних документа која је превео професор Фехим Барјактаревић а која доказују да је црквену имовину у Пљевљима током вјекова штитила и турска окупациона власт па и сам султан, да ће и у овом по много чему бесудном времену побиједити Божја правда и да ће се наћи људи који ће је спровести.

Представницима власти који су оваквим чињењем направили одсудни корак у свом антицрквеном и антицивилизацијском понашању поручујемо да је кап прелила чашу и да оно што су себи и својим породицама учинили не може бити ничија кривица до њихова, за коју ће одговорност сносити пред Богом и пред људима.

Нека буде воља Божја а она је наш пут и живот – НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!