Својом молитвом за упокојене показујемо да их не заборављмо

На дан молитвеног сећања на све упокојене – Задушнице, 6. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су парох пријепољски протојереј Бранислав Стојановић, старешина храма Светог Василија Острошког јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

Подсећајући колико је важно да помињемо наше упокојене Епископ Атанасије је рекао: – Ми смо се молили за њих и тако показали и показујемо да смо и ми живи чланови Цркве. Да би смо се молили за другога потребно је да имамо љубави, да можемо тога другога држати у своме уму, своме сећању, у своме срцу.

– Тако ова молитва коју смо чинили за уснуле наше познанике и чланове Цркве Христове више је користила и користи нама који се молимо. И потребно је стално се молити за другога, и за оне који су још на борилишту овога живота, и за оне који су на починку. Стално проширивати себе, јер ко се моли за другога тај стално себе проширује, проширује своје срце и свој ум. Има много људи који су заслужили наше памћење и нашу захвалност, али је трагично сазнање да их тако брзо испуштамо из вида. Као да никад нису ни постојали. Јер човек у својој плиткости ума усмерен је више себично на овај свет и на друге људе и сматра да ако је неко отишао са историјске позорнице да више није ту, да више нема шта допринети и не може се више искористити. Али Бог памти све, Он не заборавља. Све зна и све памти. Тако да нико није заборављен од Бога и ничије дело неће бити заборављено и избрисано, нагласио је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве одслужен је помен свим упокојеним од створења света, свим рођацима, пријатељима и сродницима, свим члановима Цркве Христове, чиме смо и себи, и њима али и Богу показали да наши упокојени нису заборављени, да су још увек у нашим срцима, да их волимо и помињемо их у молитвама пред Богом.

После Божанске службе братство храма Светог Василија Острошког је у црквеној сали приредило заједничку трпезу за све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку