Слава храма Светог великомученика Пантелејмона у Пожегрмцу код Прибоја

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у среду 9. августа 2023. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Пожегрмцу код Прибоја поводом храмовне славе. Саслуживали су настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, старешина храма Васкрсења Христовог у Прибоју протојереј Спасоја Вујанић и протођакон Иван Савић.

По заамвоној молитви уследио је трократни молитвени опход око светог храма а потом и освећење славских дарова и ломљење славског колача. Домаћини славе ове године били су отац и син, Сретен и Жељко Марјановић, који живе и раде у Швајцарској а родом су из Пожегрмца. Они су, традиционално, предали део славског колача домаћину који се јавио за идућу годину, г. Владу Марјановићу.

Преосвећени Епископ Атанасије је, честитао славу свима присутнима а нарочито похвалио њихов труд на довршавању и украшавању њиховог храма, додавши: – Градећи и довршавајући овај свети храм ви изграђујете себе, као хришћане, као људе. Градите своје спасење, и на томе вам посебно честитам.

– Ми наше храмове градимо да бисмо се у њима са Богом састајали. А ово место самим својим положајем, на овој висини, ка небу тежи. Зато на правом месту градите храм.

– Слава је за то да бисмо се што боље сабрали, у себи, свако од нас, а и сви заједно. Да се боље организујемо у тој тежњи ка Царству Небескоме.

Владика је подсетио присутне на Светог Пантелејмона кога данас прослављамо и коме је храм посвећен: – Његова личност, његов лик, је нама путоказ како треба остваривати свој живот, како треба веру утврђивати, градити, чувати веру праву, хришћанску Православну.

– Наша вера тражи и досеже и изнад људске природе, изнад моћи човекових. Ако Бог не би био присутан, ако не би интервенисао, ако не би помогао, она би била неостварива. Али је она остварива, баш зато што је Бог потпуно присутан и што нам помаже. А и оно што нам Он обећава, и то превазилази и надилази ову нашу просечност. И то су блага која су изнад земаљских достигнућа.

– Свети Пантелејмон је исповедио Господа, поднео страдање, поднео муке, за Њега, и добио заузврат дарове од Њега. И лекар је био, целебник, исцелитељ. И они који су посматрали његов живот, инспирисани, побуђени његовим примером, прилазили су Богу Истинитоме.

– Господ од нас тражи да будемо непоколебиви, да будемо искрени, да будемо духовно здрави. Оно што је труло не улази у Царство Небеско. Ми данас славимо Светог великомученика Пантелејмона, а он је остварио све оно што је Господ Христос заповедио. Господ наш даје своју савршену науку, али даје и примере оних који су је остварили. Захваљујући тим часним примерима у свакоме времену, по свима просторима, ми бивамо вођени, охрабривани, оспособљавани да и ми, без обзира колико тешка била искушења, можемо и сами ходити тим спасоносним путем, ка Царству Небеском, закључио је Епископ Атанасије.

Старешина храма протојереј-ставрофор Марко Папић захвалио је Преосвећеном Епископу Атанасију који, ево већ шест година заредом, долази да саборно, са својом повереном паством, прославља Бога и Његовог угодника Светог Пантелејмона. Захвалио је и свима који, свако на свој начин, помажу у довршавању овог светог храма.

Домаћини славе припремили су послужили угодну трпезу љубави за све учеснике Божанске Литургије, у славу Божију а у част Светог великомученика Пантелејмона.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку