У Косаници код Пљеваља освештано земљиште за храм

У среду 9. августа 2023. године, на дан молитвеног прослављања Светог великомученика Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким г. Методијем, освештао земљиште и велики крст у селу Косаница код Пљеваља, на месту где ће се градити православни храм, посвећен Светом великомученику Пантелејмону.

Уз учешће многобројног свештенства и монаштва и више званица и гостију, вредни, радни и богобојажљиви мештани Косанице, они ретки који још увек живе у свом родном крају и многи који су свој живот наставили у другим местима, окупили су се данас у свом завичају да молитвено обележе почетак овог доброг и благословеног посла.

Преосвећени Епископ Атанасије је, након завршеног молитвеног чина, поздравио све присутне и честитао почетак овог богоугодног дела: – Ми смо се сабрали овде са намером да оприсутнимо и да изграђујемо Цркву Божију, и то на два начина. Онај видљиви храм, материјални, да подигнемо овде на овом месту, а истовремено, паралелно са тиме, да оприсутњујемо, оживљавамо, развијамо Живу Цркву Христову. Иако је видљива ова материјална црква коју започињемо предност има та духовна.

– Храмови су место препорода, место где се сусрећемо са Богом Живим, са Његовим анђелима, са светитељима, и где се сами обнављамо и оживљавамо.

Затим се на молбу Епископа Атанасија, верном народу обратио Епископ Методије: – Ништа љепше нема него кад се браћа Срби око Крста окупе. Наши су преци нама оставили знак, на грбу који носимо вековима и преко кога се препознајемо ко смо и који смо народ, четири оцила око Крста састављена. Она сама не значе много али око Крста састављена значе много. Значе слогу, братство, заједништво, и што је најважније, спасење, прави исправни пут богоотаца, Светосавски, који води у Живот Вечни, а то значи у сабор и заједницу нашег целокупног народа са свим Божијим народом у Царству Небеском, са Богом Љубави, Светом Тројицом.

– Све што у животу треба да радимо треба да почнемо са благословом и са Крстом. Зато и овај благословени посао, који треба да се започне, започиње се онако како су увек наши стари радили, са Крстом, окупљајући се око Њега и призивајући милост, помоћ и благодат Божију.

Призивајући Божији благослов на све присутне Епископ Методије је пожелео да се у што скорије време поново сви окупе на овом месту како би поставили камен темељац и започели градњу будућег храма посвећеног Светом Пантелејмону.

Организатори овог величанственог сабрања у Косаници приредили су и богат културно-уметнички програм уз учешће фолклорних група, гуслара, изворних певачких група, а потом и заједничку трпезу љубави.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Методија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку