Слава храма Свих Светих у Миљевићима код Пријепоља

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу прву по Духовима – Свих Светих, 11. јуна 2023. године, Свету архијерејску Литургију уповодом храмовне славе у храму у селу Миљевићи код Пријепоља.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које су припреми домаћини овогодишње славе Његош, Милан и Младен Томашевић, са породицама.

Владика је по отпусту најпре честитао празник и славу храма пароху великожупском и старешини храма Свих Светих јереју Радану Драгутиновићу, домаћинима славе, мештанима овог села и свима присутнима, а потом је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Сваки долазак у цркву за нас има многоструки значај. Пре свега, треба знати и имати на уму, да се ми овде сусрећемо са Богом, Његовим Апостолима, Његовим Свим Светима. Овде остварујемо заједништво са Небесима и свима Небеским житељима, у Царству Небеском. Неко је од нас тога више свестан неко мање, али сви ми који смо се попели на ову висину, у Миљевиће, нећемо остати без плодова овога успињања. Сваки пут када у цркву долазимо ми се и учимо, узрастамо у знању и духовној крепости, духовној моћи.

– Данас је дан Свих Светих, данас је саборни дан целе Цркве Христове, Божије, и целе Цркве наше српске. Смисао нашег живота јесте Небеско Царство, Живот Вечни, али, ми га остварујемо овде, на земљи. Бог нам је дао овај просторна коме треба да се покажемо, докажемо, и дао нам је исечак из Свога Вечног Времена, да се ту у том времену покажемо, то време да осмислимо.

Преосвећени је подсетио на дивно житије Преподобне Теодосије Тирске, коју Црква Христова на данашњи дан истиче као пример храбрости и непоколебљивости за веру Христову: – Чули смо речи Апостола Павла, данас прочитане које кажу да, они који верују у Господа Исуса Христа, од немоћних постадоше јаки. Зато Црква истиче лик ове храбре Мученице, да ми, који смо немоћни, гледајући у њену веру, у силу њене вере, постанемо јачи.

– Не смемо се колебати у испољавању своје вере у Господа Христа и у Његова обећања, НЕ смемо се колебати у исповедању тога да ми припадамо Царству Небескоме, да смо грађани Царства Небескога. Сви који смо крштени у православној Цркви већ смо се уписали у оне који путују ка Царству Небеском, истакао је Епископ Атанасије.

Владика се након Литургије краће задржао на платоу испред храма, на висини одакле се пружа диван погледа на ширу околину. У разговору са мештанима и члановима црквеног одбора, овом приликом, они су га упознали са неким занимљивим детаљима градње храма. На месту где је саграђен храм постојало је омање узвишење где су се мештани окупљали у време заветних молитава. Када су намерили да граде храм најпре су археолози истражили место и копајући нашли више предмета, чак из ранохришћанског периода, што је указивало на то да је овде највероватније постојао храм или неко слично молитвено место. То сазнање их је још више учврстило у намери да подигну храм и, заједничким договором, посвете га Свим Светима.

Евхаристијско сабрање у храму Свих Светих продужено је у сали парохијског дома, који је још увек у изградњи, трпезом љубави коју су припремили домаћини овогодишње славе са својим породицама. Пошто од сутра почиње Апостолски пост, владика је, благословивши трпезу, кратко подсетио и указао на важност, значај и суштину хришћанског поста: – Господ је истакао пост и молитву као неопходне на путу спасења. Молитва, зато што је то трајни разговор са Богом, општење са Богом, умно, духовно. Значи, да нам је Бог увек на уму. Овај живот увек са Богом живимо, то је у молитви. Молитва није само искање од Бога, то је и благодарење, захвалност Богу. А пост, он сузбија оно што је хаотично у нама. У људској природи има нагона који неће дисциплину, а пост заводи дисциплину у души. Пост успоставља прави поредак у човеку. Да је оно духовно и умно важније од оног телесног и нагонског. Пост је добро владање собом.

– Пост и молитва јачају човека и зато без њих нема спасења. То није неко уцењивање, па да се каже да ако си ово прекршио да нема спасења, не, већ зато што су пост и молитва здрав начин живота који воде у Живот Вечни, појаснио је Епископ Атанасије.

За наредну годину за домаћине славе јавили су се Никодин и Витомир Дробњак.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Поздравно слово Епископа Атанасија за трпезом љубави можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку