Слава манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани

На празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, 14. новембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани код Нове Вароши. Саслуживали су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, настојатељ Светониколајевског манастира у Бањи код Прибоја јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и пререзан славски колач.

Владика је на крају Божанске Литургије честитао славу настојатељу манастира монаху Матеју, монаштву, свештенству и парохијанима сабраним данас у овој светој обитељи: – Свима вама који се окупљате у овој светој обитељи нека је срећан и благословен овај дан. Да Господ испуни све молбе и жеље наше, сва искања од Њега која су ка спасењу и користи нашега живота, која су ка здрављу и светости и Животу Вечноме.

– Сва наука, изнета у Светом Јеванђељу које смо прочитали овога дана, могла би се свести на оно главно: Данас нас Господ поучава томе како да будемо способни да прихватамо Његове дарове, оно што нам Он непрестано даје. И сами знате да није свако способан да прима све оне дарове живота који му се нуде. Господ нам даје своје дарове, и светлост овога дана и бистар чисти ваздух на овој планинској висини, али, питање остаје, јесмо ли сви способни користити се, служити се тиме. Слично томе, Бог нам даје и своје благодатне дарове, своје знање, своју мудрост, својом речју нас поучава и даје нам здравље кроз своје слуге. Јесмо ли способни то примати? Ако нисмо, како да се оспособимо?

– Када неки људи чују Божанску реч, реч Божанске науке, Божији позив за Божанске циљеве живота, када чују реч о истини, правди, чистоти, милосрђу, о Царству Небескоме, то прихватају тако радо и, по Христовој науци, држе такву реч у чистоме срцу, јер, само чисто срце је та добра њива и добро тле у којем се таква наука и таква Божанска понуда прихвата, пуста корење и расте, и плод доноси. Потребно је да буде прихваћено Божанско семе, да расте и да доноси плод.

– Потребно је, неопходно је, да ову Божанску науку коју смо данас чули из Божанског Јеванђеља, читамо опет и опет, и да о њој размишљамо, и код куће и на путу и на сваком месту, и данас и свакога дана у животу. Сви ми треба себе да поредимо са овим њивама, са овим земљиштима, о којима говори Спаситељ и којима је Семе Божанско упућено. На које од тих земљишта ми наликујемо, запитао је Епископ Атанасије, подстакавши присутне да о томе размишљају.

Након Божанске Литургије у манастирској порти, подстакнути лепотом предела, Господом створеним на овом месту, чистим ваздухом и благим, топлим сунчевим зрацима, сви су радо прихватили предлог Епископа Атанасија да се још мало задрже на овом прелепом месту. Владика је ту, пред сабраним народом, наставио да поучава верне науци Христовој, да би се сви могли још мало окористити даровима Божијим, и предивном природом и поучним речима утехе и окрепљења.

Настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани, монах Матеј, са својим монашким братством и пријатељима ове свете обитељи приредио је и трпезу љубави за присутне па су се тако у манастирској трпезарији сви послужили и окрепили.

Архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић захвалио се Епископу Атанасију на његовој љубави коју показује доласком и заједничком Божанском службом са овим народом, и на његовој бризи и старању за све. Истакао је и многе пријатеље ове свете обитељи који су увек ту кад је потребно помоћи а међу којима свакако треба поменути председника општине Нова Варош Радосава Васиљевића. Он је и данас дошао да заједно са свима подели радост празника, а увек је био ту кад је помоћ била потребна, на чему су му благодарни и Епископ и свештенство и монаси и верни народ нововарошког краја.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку