Света архијерејска Литургија у Манастиру Милешеви

У недељу по Вазнесењу – Недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора – 13. јуна 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Милешеви у храму Вазнесења Господњег. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Након завршене службе Божије Преосвећени Епископ Атанасије је сабраном верном народу, у пригодној беседи, протумачио прочитани одељак из Светог Јеванђеља: – Свето Јеванђеље нас подсећа да је Господ после свога Вазнесења наставио да буде и даље са нама иако је отишао Оцу. То што је отишао Оцу јесте само знак да је испунио дело које му је Отац поверио а то је дело спасења људи. Боравио је са нама, проповедао, показао знамења, победио непријатеље који тлаче човека, а то су болести, грех, смрт, и као победник узлази Оцу Небескоме.

– Црквене песме кажу: Тако је отишао да се никако не одваја од нас. И данашње прочитано Јеванђеље говори о томе како Он пред полазак Оцу Своме брине о нама, о свакоме ко је Њему поверен. И сам свој домострој спасења Он је тако испунио да нико не пропадне. Све оне које је Отац Небески Њему поверио Он је сачувао за живот вечни. И не само Своје Апостоле онога времена него и све оне који буду веровали њима, њиховим речима, њиховој проповеди. А то се односи и на нас у овоме времену и на све људе свих времена који буду веровали Господу Христу преко проповеди Његових ученика, истакао је Епископ Атанасије.

У светој служби учествовала је и група ходочасника из Браничевске епархије који су на свом поклоничко путовању посетили и милешевску светињу.