Литургијско сабрање у манастиру Милешеви

Деветнаесте недеље по Духовима, 23. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. Монашко сестринство манастира Милешеве, предвођено игуманијом Аквилином, увеличало је евхаристијско сабрање складним појањем.

У беседи Епископ Атанасије се осврнуо на тренутно стање у свету али сагледано кроз речи из прочитаног јеванђелског одељка: – Сав род људски пролази кроз тешка искушења, иде тешким путем. Сав свет је на испиту, и они који воде и предводе, и они вођени, и они који управљају и они управљани. Када се пролази кроз теснаце онда се највише напреже разум, треба га сабрати.

– Апостол Павле нас позива да се сећамо оних који нам проповедаху реч Божију. И не само то, него да се угледамо на њихов пример. Пример њиховог живљења, пример њиховог поступања у искушењима. Кад је најтеже онда се угледамо на најбоље. А то су сви свети.

– Једини Спаситељ света јесте Господ наш Исус Христос. Он је око себе окупио оне којима је поверио да се на Њега угледају. Изабрао је ужи круг оних којима је поверио да Њега проповедају, онако какав Он јесте и како је беседио. Кад је Он Спаситељ света треба да знамо да је и све што је Он говорио било за спасење света. Сва Његова наука, сва Његова проповед. И оне које је послао, послао је да проповедају као настављачи и помагачи Његови у спасењу света.

– Никада се не треба угледати на лоше примере, али, ако постоји време када је то битно, то је ово време, време искушења. Свако време, кроз историју, јесте време искушења, али у сваком времену постоје посебне специфичности.

Преосвећени се осврнуо на живот светих Евлампија и сестре његове Евлампије, који се тог дана прослављају: – Они су јасно сагледавали живот, како овај привремени овде тако и просторе Царства Небеског, Вечност. Они су знали да је ово само једна мрвица времена, мрвица живота, а бескрајне су реалности и пространства Царства Небескога. Зато се то и назива Вечност, јер се не може мерити никаквим нашим временским мерилима.

– Ово време страдања, време теснаца, многима, који ум имају, ће помоћи да боље сагледају и да се боље прославе и да више засветле. Време је тешко али имамо јасне примере пред собом, који нам показују како се треба понети у овим тешким временима. Јасно је показано како и за шта се треба борити.

– Чули смо из данас прочитаног одељка Светог Јеванђеља, како Господ наш Исус Христос тражи од Оца Небеског да непрестано брине о онима који су Њему поверени. Дакле, нисмо остављени, нисмо сами. О нама брине Отац Небески. Али, и тражи да се понашамо, у овом времену, као деца Оца Небескога. И ево шансе пред нама. Свету је и даље потребно спасење, а поверено је управо синовима Оца небескога, то јест, нама који у Христа верујемо и у Оца Његовога. Да светлимо и да будемо со земљи, као што од нас тражи Господ, и да не дозволимо да обљутавимо, јер, следбеници Христови су једина шанса овоме свету, рекао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку