Света архијерејска Литургија у манастиру Милешеви

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у  седму недељу по Духовима, 23. јула 2023. године, Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

Обраћајући се сабраном верном народу Преосвећени је, у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Господ Христос је наш Спаситељ, наш Пастир и Учитељ. Ако бисмо слушали увек Његов глас, и за Њим ишли, никада и не бисмо доспевали до врата ада. А ако бисмо и падали дубоко па онда слушали Његов глас опет, лако бисмо се отуда враћали и устајали и спасавали. Све спасење је садржано у ономе што Он чини и што Он говори. Он је наш Пастир у свима временима и у свима приликама.

– Господ жели да ми будемо јединствени и једномислени, али, једномислени у добром. Он је створио овај свет тако да он може функционисати, да не уништавамо једни друге него да живимо у љубави и хармонији.

– Он је дошао као Пастир, Он је дошао као поправитељ, не да нарушава људско здравље, да прави дефекте, да шири смрт, него да смрт прогна, погрешан начин живота, који постоји међу људима, да исправи, да изведе на прави пут. И Он је Лекар и душе и тела.

– Бог не одустаје од своје намере, јер Он је главни промислитељ, управитељ, уредитељ, овога света у коме се живи. Тамо на крају историје биће онако како Он пресуди, за Вечност. Зато Он васпитава, и изражава се та Његова намера, жеља, да ми живимо у богомислију и једномислију међу собом.

– Литургија је молитва највећег приближавања Богу али, такође, и највећег отварања свога срца и свог ума, своје душе, Богу и Његовој речи. Понесимо у сећању оно што данас и доживесмо и окусисмо у Причешћу, и оно што чусмо прочитано из Јеванђеља, нагласио је Епископ Атанасије, честитајући данашњи празник посвећен Преподобном Антонију, оснивачу Кијево-Печерске Лавре.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку