У Пљевљима служен парастос Патријарху Варнави

У организацији Српског културног центра Патријарх Варнава из Пљеваља, на старом Варошком гробљу у Пљевљима, у понедељак 24. јула 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је парастос блаженопочившем Патријарху Варнави (Росићу), чије тело почива у малом храму Светог Саве на Врачару у Београду, његовим родитељима Ђорђу и Крсмани и браћи Алекси и Урошу, који су сахрањени овде у Пљевљима.

Поред најуже породице Патријарха Варнаве поменута су и имена Пљевљака који су пострадали у време савезничког бомбардовања Пљеваља, 24. јула 1944. године, њих 25 на броју, а који су већином сахрањени управо на овом пљеваљском гробљу. Интересантно је поменути да су тог дана, 1944. године, баш на дан када је под још увек неразјашњеним околностима преминуо Патријарх Варнава, 1937. године, савезничке снаге бомбардовале Пљевља и Пећ, односно Пећку Патријаршију.

Парастосу су, поред осталих, присуствовали Председник Општине Пљевља др Дарио Вранеш са сарадницима, Председница Скупштине града Пљеваља Јована Тошић са неколико одборника, Извршни директор Рудника угља Пљевља Мијо Лекић.

Председник Општине Пљевља др Дарио Вранеш овом приликом је подсетио на то да је Општина Пљевља покренула низ послова како би у што скоријем времену формирала и изградила Трг Патријарха Варнаве, у централном делу Пљеваља, на месту некадашњег манастирског гувна, и који ће након изградње постати централни градски трг, како том месту и доликује.

Преосвећени Епископ Атанасије је изразио велику радост због овог данашњег окупљања, на правом месту а потом захвалио свим житељима Пљеваља, који су се у великом броју окупили данас на градском гробљу, како би и они узели учешћа у овом молитвеном подсећању на славног и светог Патријарха Варнаву и све друге невино пострадале њихове суграђане. Владика је још једном све подсетио на Патријарха Варнаву и на време у ком је он мудро управљао Српском Православном Црквом, рекавши притом: – Осећам да треба да још узрастамо да бисмо достојно изразили поштовање и овоме месту и личностима које овде почивају.

– Посебну захвалност дугујемо Председнику Општине Пљевља др Дариу који се нарочито заложио за то да изразимо дужно поштовање личности Патријарха Варнаве. Како и рече др Дарио, потребно је учинити све како бисмо омогућили да лик Патријарха Варнаве што више светли. Патријарх Варнава јесте светлио али нису сви имали довољну могућу корист од те светлости. Личности као што је он треба несметано непрестано да се гледају, да нам светле, у сваком простору, и зато ће ово бити огромно дело које намеравате да урадите.

– Патријарх Варнава је изникао из благородног српског светосавског корена, растао је у истом том смеру, истим животним енергијама храњен, које налазимо у његовим родитељима. Из доброг корена можемо и очекивати добре плодове. А тако је и било. Српска Црква и српски народ у Патријарху Варнави су добили оно што им је требало, ту светлу личност, сјајног Патријарха, који је у свом времену, када је било најпотребније, поново српски народ надахнуо Светосавским духом, светошћу, Светосавском енергијом.

– Патријарх Варнава је, идући из подвига у подвиг, на крсту служења окончао свој земаљски живот. Надамо се да ће се испунити жеље благочестивог српског народа овог простора Пљеваљскога, који је и дао Патријарха Варнаву, да се његово име прославља као Свето, додао је Епископ Атанасије.