Света архијерејска Литургија у манастиру Милешеви

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу о митару и фарисеју, 25. фебруара 2024. године, Свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег  манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Монашко сестринство манастира Милешеве, са игуманијом Аквилином, одговарало је на прозбе и јектеније.

Поучавајући сабрани верни народ Преосвећени Епископ Атанасије је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Бог себе даје у пуноћи, али, од нас зависи колико ћемо примити, од наше отворености за Бога. А она се огледа у нашој вери, нашој љубави према Богу. Ако љубимо Бога, ако га желимо, онда се потпуно отварамо и Он онда потпуно дејствује у нама.

– Да бисмо искористили ту пуноћу Божанских дарова, које нам Бог даје, треба нам вере, треба нам мудрости, треба нам разума. Тај разум и мудрост ћемо наћи ако читамо Свето Јеванђеље и ако се удубимо у садржај казанога. Немојмо дозволити да оно што смо данас чули из Јеванђеља прође мимо нас него понесимо у свом сећању те речи које смо чули. Од памети срца и од вере зависи наше спасење.

– Господ Исус Христос је рекао да жели да ми имамо Живот Вечни, и да га имамо у изобиљу. Он је једини који је оправдано изговорио те речи. Јер, Он може дати Живот, може га осигурати, и може нас одржати у животу, у Себи. Он је то и показао, убедљиво, јер је устао из мртвих. – Како почиње тај живот који иде ка вечности? Тако што ћемо најпре препознати да је Животодавац Господ наш Христос, и да се њега држимо. Спасење је од Христа. Христос као дар даје нам спасење, али да се Њега држимо.

Владика је укратко подсетио на одељак из Светог Писма који је данас прочитан, па наставио: – Онај који воли Бога, он ће пазити да не крши Његове заповести, да не чини ништа од онога што удаљује од Бога. Нама је потребно да будемо у близини Божијој, онакви какви јесмо. А Господ, Који је преобразио све оне који су били у Његовој близини, преобразиће и нас, исцелиће нас, очистити, ослободити од терета који имамо.

– Потпуно другачији однос према Богу се тражи од нас од онога како показује данашњи свет. На првом месту је потребно да нам је стало до те близине са Богом, а Он ће нас и научити и исцелити и оспособити да живимо у вечности, са Њиме у Царству Његовом, поучио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку