Света архијерејска Литургија у манастиру Сељани на празник Света Три Јерарха

На празник Света Три Јерарха, у понедељак 12. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Честитајући празник свештенослужитељима, монасима, монахињама и верном народу, Епископ Атанасије је подсетио на три велика светила Цркве Христове којих се овога дана молитвено сећамо: – На данашњи дан Света Црква се посебно сећа, а свагда памтећи, тројице великих учитеља Цркве:  Светога Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. Ми у Цркви имамо пуноћу блага вечнога, за живот вечни. Сва средства за вечни живот налазе се у Цркви, и ми смо позвани, а имамо и прилику да та блага користимо. На то се нарочито подсећамо на ове велике празнике.

– Господ, Који нас је створио, даје нам самог Себе и то за живот вечни, преображавајући нас и оснажујући нас да наставимо часно и поштено овај земаљски ток живота који је остао пред нама. Господ нам је дао могућност да се угледамо на оне који су се успешно борили, да нам они показују пут, и својом речју и својим примером. Данас се сећамо те тројице који су можда најугледнији у Цркви, добри учитељи. Они су се нашли у једном критичном времену, када се Црква нарочито борила против лажних учења, и они су успели да целу Цркву проведу неоштећену од тих лажних учитеља и учења. Ми не можемо успети у нашем хришћанском животу ако се не угледамо на праве учитеље.

– Ову тројицу светитеља Црква је одабрала да представљају једну целину. Они су пуни врлина јер, сви Свети су кроз своје врлине постали светитељи, јер врлина је тежња ка Богу, ка Светлости, ка благодати.

Преосвећени је потом указао на посебне врлине које су исказали сваки од три светитеља, на оно што их је поред свих других нарочито истакло и украсило, па затим наставио: – Нарочито је важно да свако спозна своје место и улогу у овоме свету и да се у томе труди, у ономе у чему је позван, у чему је стручан, извежбан и у чему је благословен. Свако у Цркви треба да пази на то шта може од себе да пружи да би сви заједно направили једну добру заједницу, указао је Епископ Атанасије, благосиљајући сабрани верни народ.

У манастирској гостопримници манастира Сељани приређена је трпеза љубави за све учеснике Божанске Литургије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку