Света архијерејска Литургија у Новој Вароши

Дванаесте недеље по Духовима, 27. августа 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевића, парох сјенички протојереј-ставрофор Андрија Јанковић и протођакон Иван Савић.

Већи број верног народа Нове Вароши и околине сабрао се данас код храма да учествује у Божанској Литургији и причести се Божанским Даровима.

По отпусту Преосвећени је поздравио присутни верни народ, и у пастирској беседи поучио подсетивши на данас прочитани одељак из Светог Јеванђеља које говори о младићу који се обратио Господу Христу да му разреши неке животне недоумице: – Обратио се Господу Христу, врхунском Учитељу, једином безгрешном. И поставља му права питања и у право време. Он, млад човек, интересује се за правац свог живота, за његово осмишљење.

– Он се интересује шта је потребно да уради да би добио Живот Вечни. Он зна шта му је потребно, жели да вечно живи, и за то му треба упутство. Господ наш је похвалио такво питање и препоручује да се управља према заповестима Божијим, које већ зна.

– Господ препоручује младићу да, ако хоће да иде даље од тог земаљског које је већ добио у изобиљу, треба да се одлепи од тог земаљског, да се откине од земаљског, срцем, умом, душом својом, и да се окрене Небу, да пође за Њим, и добиће Живот Вечни.

– У свим временима и на свим просторима почетни одговор на питање шта радити био би да испуњавамо Божију заповест о љубави, према Богу и према ближњима. Без обзира шта се догађало у свету потребно је имати ове две заповести у уму и у срцу своме. И сигурно ће нам оне помоћи да се боље снађемо у свим временима и на свим просторима.

– Господ наш, Учитељ прави, има одговор на сва наша питања. Досегнућемо до њих читајући Свето Јеванђеље и свету историју Цркве Његове.

– Ако има љубави према Богу и према ближњему човек ће успети да складно регулише све земаљске односе, сав земаљски живот, и да себи отвори пут за Царство Небеско, и обезбеди место у Царству Христовоме, појаснио је Епископ Атанасије суштину данас прочитаног одељка из Светог Јеванђеља.

Овом приликом, у храму у Новој Вароши, на Божанској Литургији, Епископ Атанасије је окупио и ученике богословија и студенте теолошког факултета са простора Епархије милешевске, па је након службе са њима свима поразговарао, пожелео им здравља, успеха и напретка у њиховом будућем школовању и све очински посаветовао како да се владају у свом будућем животу да би били на понос и радост својим родитељима а Цркви и отаџбини на корист.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку