Свети апостоли су учитељи васељене и делатељи спасења човека

У недељу 12. јула 2020. године, на дан када наша Света Православна Црква прославља Свете првоврховне апостоле Петра и Павла – Петровдан, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архимадрит Леонтије и ђакон Иван Савић.

У беседи, Преосвећени Епископ Атанасије је најпре захвалио Богу на дару да можемо прослављати угоднике Његове: – Благодаримо Богу што нас је удостојио да са целом Црквом данас прослављамо Његове Свете угоднике, Свете апостоле првоврховне, предводитеље свих апостола, предводитеље свих Светих, апостоле Петра и Павла. Велика је то част за све хришћане да могу учествовати у радости Саборне Цркве Христове, да буду у њој заједно са свима Светима, прихваћени и признати од Господа Христа и свих Светих. То јесте и наша жеља и зато смо радосни што је Бог испуњава.

– По чему су велики апостоли Петар и Павле, и други апостоли Христови? По томе што су познавали Господа Христа, и што су били блиски са Њиме, и што су слушали Његове речи, гледали га својим очима. И по томе што их је Он прихватио за своје апостоле, своје ученике и своје пријатеље, и настављаче Његовог проповедничког дела, да свет преко њих, кроз њих, сазнаје да је Господ Христос дошао, Спаситељ света. И да је са Њиме ушло спасење у свет. Јер другог Спаситеља нема осим Господа Христа.

– Сви људи, како се мере да ли су велики или нису? Не по обичним мерилима које често примењујемо, него, велики су или мали по томе колико су успели да се приближе Господу Христу, Спаситељу света… Христос је учинио апостоле равним себи, тако их признао, тако их прихватио.

– Апостол Петар је дао указање: Сваки који поверује у Господа Христа и крсти се биће спасен. Спасење је тема нашега живота и нашега размишљања. И ту тему су разјаснили Свети апостоли, и показали су да је спасење у Господу Христу. Свети апостоли су учитељи васељене, то је истакнуто. Нису они били градитељи храмова или неких других објеката. Они су били делатељи спасења човека, да се човек избави од болести, од греха који води у болест, који води у смрт, и то не само земаљску него вечну, посебно је нагласио Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Епископ Атанасије се у порти манастирског храма накратко задржао у разговору са верницима, посетиоцима ове свете обитељи, додатно упућујући и одговарајући на питања и недоумице које обремењују све верне у ова тешка и смутна времена искушења за све.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку