Свети Нестор Милешевски је духовни горостас

Дан молитвене успомене на Свете Новомученике Дабробосанске и Милешевске, и ове године је литургијски прослављен у манастиру Милешеви у суботу 11. јула 2020. године. Свету службу савршио је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење архимандрита Леонтија, протојереја Николе Перковића и ђакона Ивана Савића. Монашко сестринство манастира Милешеве са игуманијом мати Аквилином одговарали су на прозбе и јектеније.

Честитајући празник, успомену на Свете угоднике Божије просијавше у Милешевској епархији Преосвећени је рекао: – Данас Света Црква саборно прославља новомученике српске, са посебним освртом, и посебно истичући као предводнике овога дана, Свете мученике Милешевске, Светог Нестора свештеномученика и друге пострадале за Христа на овим просторима Рашке области. Прославимо Господа Бога и оне који су Њега прославили, који су нам указали својим животом да је Бог за прослављање, једини Бог, истинити, и да по Њему треба живети, по Његовој речи, Њега слушати, за Њиме ходити, јер Он води у Царство Небеско, у Живот Вечни.

– Чули смо из Светог Јеванђеља данас прочитаног, да је многи народ ишао за Христом само да га чују или да га дотакну. И тим додиром њихов живот је постајао пунији, бивали су исцељени од својих немоћи, од својих слабости. Постајали су истовремено и мудри, осветљеног ума, живот им је постајао јасан, све дилеме и магле су нестајале, живот им је бивао сигуран, кораци сигурни и чврсти. То је чинио и Свети Нестор милешевски, кога данас прослављамо, и постао је на тај начин духовни горостас. Он је служио у овој светој обитељи Господу Богу и свему народу около јер је преносио речи Христове и оно што је од Њега примио, ону силу, ону благодат, ону моћ. Своју верност Христу он је имао да покаже и докаже и приношењем целог свога живота Њему, страдајући за Њега.

– На празник сваког Христовог следбеника, посебно ових који су највише љубави према Њему показали, ми душу своју умивамо од све њене прљавштине и слабости, и она постаје свежа, постаје покретљива ка добру. Зато славимо данас, на своју корист. Славимо Свете угоднике Божије зато што они то заслужују, али их прослављамо и на своју корист, јер из тога много добијамо, нагласио је Епископ Атанасије.

Сестринство манастира Милешеве припремило је славски колач и жито који су освештани након заамвоне молитве. Епископ Атанасије се након Божанске Литургије молитвено задржао поред кивота у коме су похрањене мошти Светог угодника Божијег Нестора Милешевског, молећи се за спас српског рода, нарочито у Црној Гори и на распетом Косову и Метохији.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку