Свето причешће је наша храна за живот вечни

У Теодорову суботу, 24. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је богослужио у Светониколајевској обитељи у Бањи код Прибоја.

Саслуживали су новопостављени настојатељ овог манастира архимандрит Теофил и протођакон Никола Перковић. И као што је кошница препуна пчела, тако је и црква Светог оца Николаја била испуњена верујућим народом који је, припремајући се постом, молитвом, љубављу, праштањем и сваком другом врлином, приступио светом путиру насладошћујући се Пречистим Тајнама Христовим са Трпезе Његове.

Желећи да људима што боље приближи свету тајну причешћа Преосвећени Владика је рекао да када се причешћујемо ми нехотице идемо ка оном јеванђелском догађају описаном од Христових ученика који говори како је Господ наш Исус Христос у пустињи са пет хлебова и две рибе нахранио пет хиљада људи и са њима још толико жена и деце: -Христос је нама све, а пре свега, наша храна, наша животна сила и моћ, наше здравље и спасење. А јеванђеље нам говори о томе како се народ занео слушајући Његову беседу, гледајући Његова знамења како исцељује болесне и прогони демоне, и остали са Њим гладни у пустињи, далеко од насељених места. Христос је узео пет хлебова и подигао на својим божанским рукама и погледао к небу, заблагодарио Оцу Небеском и почео да ломи рекавши апостолима да разносе народу. Толико су разносили и толико је било хлеба у Његовој руци да није нестајало, да су они нахранили свих тих пет хиљада људи и још жена и деце, укупно око десет хиљада. Видевши да је преостало хлеба, Господ је рекао да сакупе све, да ништа не пропадне, јер је хлеб драгоцен и када га има превише. Апостоли су тада накупили дванаест котарица што је преостало.

-То је храна коју нам Господ даје, кога Господ храни њему никад неће недостајати. И то није обична храна, већ храна којом се живи за живот вечни. Како Господ то умножава и како ствара, то Он зна. Нама је довољно да знамо да Он то чини на божански начин и том храном храни нас. Од те хране коју Он даје, која је Тело Његово, Он храни нас и данас на Божанској Литургији. То је ово свето причешће које смо примили из ове чаше. И оно се умножава. Данас су се причестили и они у Новој Вароши, у Пљевљима, у манастиру Милешеви, и они у Великој Кладуши, њих шеснаест колико сам их оставио, и они у Русији од истог хлеба божанског, од Тела и Крви Христове. И није недостајало и увек ће бити јер се Господ као храна, разраста у онима који верују у Њега, и сви се у Њега облачимо у светом крштењу и разрастамо се у Њега у светом причешћу, у светом животу и врлинама, поручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку