Учесници победе Православља смо и ми данас

У недељу Православља, 25. фебруара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је началствовао на Божанској Литургији у Спасовој цркви манастира Милешеве.

Саслуживали су духовник манастира архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић. За певницом је одговарало сестринство милешевске обитељи. Са страхом Божијим, вером, љубављу и смелошћу према Господу, велики број људи је учествовао у Светој Евхаристији, тој Тајни над Тајнама, примивши Пречасно Тело и Пречасну Крв Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

Честитајући верном народу победу Православља Преосвећени Владика је рекао да наша Света Црква износи на површину нашег памћења и сећања оно што је најдрагоценије за нас, сваком човеку и заједници, а на првом месту је сећање на истину, на праву веру: -Права вера је највећа драгоценост. Она је виђење, смисао и пут живота, права заједница, право и чисто виђење стварности. Права вера је садржана и описана у Светом Писму и сажета као једна духовна таблета у Символу вере који учимо напамет и по више пута га прочитавамо и прочитавајући сагледавамо све димензије наше  праве вере по којој живимо и по којој се управљамо. Он је сажето изложен од Светих отаца који су веру најбоље познавали и  исповедали и предали га нама и ми га чувамо и преносимо генерацијама после нас. Данас прослављамо оне који су нашу веру штитили од оних који су лажно учили. Данас се сећамо свих правих учитеља, њихове борбе, труда и жртве за праву веру кроз све векове.

-Сваки догађај у нашој Цркви је догађај једне победе тако да се и овај данашњи дан зове победа Православља. Православље је извојевало победу над лажима, и славећи овај дан ми сами учествујемо у тој победи. Колико је драгоцена наша чиста вера најочигледније нам сведоче они из нашег рода који су за њу своје животе дали. Јуче је Црква славила једног честитог Србина, Светог Ђорђа Кратовца, младића који је за своју веру пострадао 1515. године. Турци су му понудили перспективу живота ако изда веру православну а прими веру мухамеданску. Он им је рекао да то не би учинио ни по  цену живота и онда су га Турци повели улицама и на сред града наложили ватру и живог га на ломачи спалили. Он је у радости исповедио веру православну пред свима које је требало по турском мњењу застрашити, и свима је улио храброст. Данас славимо још једног који се на други начин показао чврст у вери, Светог Мелетија, Патријарха антиохијског из четвртог века. Због исповедања праве вере био је прогоњен од лажних хришћана. Историчар је записао да су нарочито били опасни цареви који су били лажни хришћани и јеретици. Када се лажна вера и учење попну на владарски престо, онда за Цркву настаје највеће страдање. И као што су се облаци навлачили по небу, тако су се навлачила и гоњења на хришћане са сменом царева. Свети Мелетије који је био прогоњен од јеретика и лажних учитеља се прославио и по томе што је председавао Другим васељенским сабором на коме је Символ вере текстуално допуњен, подсетио је присутне Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку