Светосавска академија одржана у Пријепољу

Уочи Савиндана, у четвртак 26. јануара 20223. године, у великој сали Дома културе у Пријепољу, у организацији ЦО Пријепоље, са благословом Епископа милешевског г. Атанасија, одржана је свечана Светосавска академија.

Сала Дома културе била је испуњена до последњег места тако да су многи програм морали пратити стојећи, али то никоме нимало није умањило радост и задовољство због добро припремљеног и још боље проведеног програма.

Поред многих других гостију и званица програму су присуствовали председник општине Пријепоље Владимир Бабић са сарадницима, представници исламске заједнице, представници многих друштвених и приватних предузећа.

Након Химне Светом Сави коју су отпевале чланице хора Свети краљ Владислав из Пријепоља све присутне је поздравио и благословио Епископ милешевски Атанасије који је у краћем обраћању рекао: – Свети Сава је опет са нама. Дошао је да изврши смотру, да види у каквом смо стању. Прва му је жеља да нас све окупи, зато се он вечерас радује, јер види да смо се одазвали његовом позиву и дошли да се сусретнемо са њиме.

– Свети Сава жели а будемо у добром стању, да нико не иде странпутицом, да нико не залута, и верујем да ће вечерас, и овде, са нама, наићи на пријатну добродошлицу. Свако од нас имаће шта да му покаже, принесе. Они старији, сигурно, решеност да ће поправити своје лично стање. Деца, угледајући се на њега, принеће му, сигурно, највише своје љубави, принеће му своју песму и игру, у чему ћемо их и ми сви, заједно, подржати и радовати се.

– С обзиром да се овај свет сада налази у овако тешком стању све више видимо колико су нам потребни људи попут Светога Саве, комплетни, универзални, савршени. Људи врлине, богољубиви, братољубиви, правдољубиви, мудри Свети људи. – Верујем да ћемо се вечерас и радовати и много научити, гледајући у лик Светога Саве, поручио је Епископ Атанасије.

На бини су се потом смењивали учесници добро осмишљеног и припремљеног програма, најпре деца из предшколске установе Миша Цвијовић из Пријепоља, па потом пријепољски дечији хор Патријарх Павле, КУД Дома културе из Пријепоља, ученици основне музичке школе, гуслари Васо Ђондовић и Данило Пузовић, фрулаш Лука Видаковић. И сви су они од публике са пажњом пропраћени и за своје умеће награђени бурним аплаузима.

Светосавску беседу је произнео монах др Павле (Кондић), сабрат манастира Стањевићи из Митрополије црногорско-приморске који није крио своје одушевљење и задовољство што присуствује једном оваквом програму који изводе, како их је он назвао, мали Бели анђелчићи.

Након завршеног програма и још једном отпеване Химне Светом Сави од стране хора Свети краљ Владислав, у холу Дома културе је организовано мало послужење за све присутне, што су сви искористили за сабирање и размену утисака. И сви су били видно одушевљени и срећни због вечерашњег богоугодног догађаја организованог у славу Божију а у част Светог Саве, првог Архиепископа, учитеља и просветитеља српског.