Сви смо позвани да учествујемо у Таворском догађају

Празник Преображења Господњег свечано је прослављен у среду, 19. августа 2020. године у Светониколајевском манастиру у Бањи Прибојској. Верни народ тог краја сабрао се у древној светињи на духовно сагледавање свештеног догађаја на Тавору.

Божанском Литургијом предстојао је првопастир Епархије милешевске, Преосвећени Епископ Атанасије уз саслужење свештенослужитељâ Златка Јовичића и Срђана Рољића из Бањалучке епархије, Марка Папића, Николе Перковића и ђакона Ивана Савића из Милешевске епархије.

Након заамвоне молитве, Епископ је савршио чин благосиљања и освећена грожђа. У прослову своје беседе, Епископ Атанасије је указао на историју прослављања празника у православном свету: – Овај велики празник Преображења Господњег побуђивао је увек велика размишљања, тумачења, побуђивао све оне који су га тумачили и о њему размишљали да размисле и о своме животу и да живе достојанственије и више хришћански, да постану бољи. Многи су овај догађај са Тавора тумачили, привлачио је нарочито пажњу великих отаца и учитеља Цркве. Неки су највише обраћали пажњу на то каква се то светлост појавила, која је природа те светлости, како је треба разумети. Наравно да су свети правилно разумели ту светлост па су рекли то је Божанска енергија, то је благодат Божија.

– Подсећамо се како су јеванђелисти описали како делује та сила Божија, та благодат. Свети Петар је такорећи, просто заборавио где се налази, јер је тако деловала благодат Божија на њега. Он није схватао да ли се налази на небу или на земљи, јер, такво је дејство близине Христове, а посебно кад Христос светли онако у својој благодати.

– Господ је дао овај догађај да бисмо се подсетили да сви ми хришћани, без обзира колико били успешни или неуспешни, имамо, свако од нас, макар мало тог доживљаја победе, имамо победног искуства. И највећи грешници, ако су крштени у Христу, и у Христа се облачили тако, имају победног искуства, само треба да се сете тога. И само крштење и миропомазање је улазак у ту победу. Истина, ходећи кроз живот бивамо и поражавани и падамо на разне начине. И за све те и такве је намењен овај догађај Преображења. Сви смо позвани да учествујемо у Таворском догађају, али, свако са своје позиције, са свога места, према својим могућностима, подсетио је и појаснио Епископ Атанасије.

Заједничарење је настављено за трпезом љубави коју је уприличио игуман манастира Бање, отац Теофило са својим братством.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку