Томина недеља у манастиру Милешеви

У прву недељу по Васкрсу, која се назива  Томина недеља, 23. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Евхаристијско сабрање су складним појањем улепшале милешевске монахиње, са својом игуманијом Аквилином.

Поздрављајући присутни верни народ Васкршњим поздравом Епископ Атанасије је, у архипастирској беседи, рекао: – Ових дана и даље настављамо славити славно Васкрсење Христово, а настављамо и утврђивати се у Њему. Утврђивати свој властити живот у тој Христовој победи над смрћу, и, славећи Христово Васкрсење, ево данас се подсећамо на најзначајније и најчвршће ослонце наше вере.

– Наша вера, у којој стојимо, заснива се на искуству очевидаца, на искуству Апостола, гледатеља. Ми се служимо њиховим очима, њиховим ушима, њиховим прстима чак. Њихово искуство усвајамо потпуно, настојимо на томе. И кроз то и живимо. Кроз то можемо и да настављамо, али смо обавезни да то искуство предајемо даље, да се може на њему даље живети.

– Господ се непрестано показује живим, моћним и мудрим, Животодавцем, да бисмо ми могли користити Њега као своју Храну Живота, извор своје снаге и знања, да бисмо могли живети у овоме свету, који и даље у злу лежи.

– Утврђивање у другоме нама је трајно остало у завештању, преношење пламена вере, пламена радости, с колена на колено. Као што се свеће пале једна од друге тако се вера преноси са свом својом пуноћом. Апостоли су оснажени не само тим уверењем и знањем, не само знањем да је Господ васкрсао, него су и сами испуњени моћи, даровима Божијим, и настављају да преносе те знаке и знамења новог живота, снабдевени Васкрслим Господом.

– Молимо се да пуноћа благодати Васкрсења и Светлости буде увек делотворна и видљива, и да сачува све, и нас и сав род људски, у постајању на правоме путу. А прави пут јесте у смеру Царства Небескога, Царства Христовога. И да се увек на томе путу овим подсећањима и мољењима оснажујемо, поручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку