Епископ Атанасије служио помен пострадалима у Јасеновцу

На Побусани понедељак, 24. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи, парастос свима невино пострадалима у Јасеновцу и другим стратиштима наших крајева у Другом светском рату.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, протојереј Никола Перковић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

Након парастоса Преосвећени је кратко подсетио присутне на посебности дана који обележавамо и на његов значај: – Овај дан, Побусани понедељак, има своје посебно, значајно место у нашем календару. У Цркви Христовој постоји та посебна појава, да се ми молимо за оне који се моле за нас, који стоје ближе Богу, и чија молитва је сигурно прихватљивија. Црква је једно, тако да је тиме све објашњено. Ми се молимо за њих, они се моле за нас. Молимо се једни за друге, и то је тајна Љубави Божанске, Богочовечанске.

– У Светој Евхаристији ми помињемо све чланове, све чинове војске Христове, припаднике Царства Небеског. Није то да би ми нешто придодали њиховој праведности, светости, слави, или да их ми можемо учинити ближњима Богу, него ми кроз то исказујемо своју оданост истом Сабору Светих Божијих угодника. Ми изражавамо своју љубав и жељу да будемо припадници истога Сабора, и то је оно што нас и држи, као хришћане и припаднике тога истога Сабора.

– Данас наша Света Црква позива да посебно чинимо молитвени помен за оне који су пострадали у Јасеновцу и околини. Овај дан треба сматрати као посебан дан када се у њихово име сви окупљамо, рекао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку