Црквено-народни сабор у манастиру Давидовица на Цвети

Велики празник Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети и ове године је саборно прослављен у манастиру Давидовица код Бродарева. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је у манастирском Богојављенском храму служио Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су настојатељ манастира Давидовица архимандрит Нектарије, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић и протођакон Иван Савић.

Велики број верног народа, учесника Божанске Литургије, приступио је Светој Чаши и причестио се Божанским Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Након заамвоне молитве уприличена је свечана литија око светог храма а затим су испред храма освештани славски дарови и преломљен славски колач, које су припремили пријатељи ове свете обитељи.

Поздрављајући сабрани верни народ Преосвећени Епископ Атанасије је у пастирској беседи рекао: – Наше данашње духовно гледање усмерено је на оно време које обједињује сва времена Цркве, а то је време када Господ наш улази у Јерусалим да покаже Себе, обелодани Себе, као Цара. Христос је дошао као Цар, да заснује Своје Царство, да га установи на земљи и да се Он ту зацари и остане Цар. Цар Живота, свих времена, вечни Цар, Цар Живота Вечног, Нетрулежног.

– Од Њега се склањају све немоћи људске, болести, патње. Све Он исправља, болесне лечи, тужне теши, па и мртве дозива из стања умрлости и усправља их, Он је Свемоћни Цар. Цар који не умире, и праведан, чист, без мане, без порока.

– На овоме свету у којем смо биће неопходно да сви који желе праведно живети имају да страдају. Он је тај први, Он ће оснажити и све који буду ишли за Њим, да могу и они крст свој носити победоносно, непоколебиво. Ако ли неко мисли да има неки животни пут без страдања, тај је у заблуди. Мора се страдати. Само је питање за шта и како. Овај свет на коме живимо, ова планета, не може понудити живот без муке, без патње, без страдања. Само је питање који су плодови каквога полагања живота. Ми смо позвани да будемо људи Христови, и да тако свој живот осмислимо и своја страдања у њему, да она буду плодоносна за Живот Вечни. Такав нам је образац Христос показао.

– Христос свесно препушта себе рукама злочинаца, улази данас као Цар у Јерусалим, а зна да ће за неки дан бити ухваћен рукама злочинаца и распет на Крсту. А пре тога и исмејан, поруган и попљуван, али коначну победу не показује данас него кад буде устао из мртвих, Он лично, и започео устајање из мртвих свима нама. Ми смо позвани да сада живимо победничким животом угледајући се на Њега, идући за Њиме, поздрављајући Њега, као грађани Његовога Царства, поучио је Епископ Атанасије сабрани верни народ.

Овом приликом Преосвећени Епископ Атанасије је освештао нове антиминсе за све храмове Епархије милешевске.

Након Божанске Литургије приређена је и трпеза љубави у манастирској трпезарији, за све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку