У Какмужима код Пљеваља освештано земљиште за градњу храма

У уторак 14. јуна 2022. године, трећег дана празника Силаска Светог Духа на апостоле, у селу Какмужи код Пљеваља, подно планине Љубишње, на нешто више од 1000 метара надморске висине, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је земљиште и постављени крст, на месту где ће се градити нови храм посвећен Светим апостолима Петру и Павлу.

Вишегодишња жеља и замисао мештана Какмужа да у свом селу поново изграде храм Светим апостолима почела се остваривати када је прошле године закључен уговор о поклону земљишта за градњу. Земљиште је Српској Православној Цркви, Епархији милешевској, поклонио г. Милован Савичић који је родом из Какмужа а живи и ради у Београду.

Реализација овог значајног и богоугодног плана се наставља убрзаним темпом. Најпре је постављен крст на месту будућег храма, и ево данас је тај крст заједно са земљиштем освештан.

Да њиховој радости нема краја мештани Какмужа су показали и самим организовањем овог великог сабрања на коме су се сви окупили, а нарочито је значајан велики број најмлађих који су са родитељима дошли да заједно са својим Епископом узнесу молитве Богу да благослови ово њихово будуће дело, да им храм послужи на радост и спасење душа.

Преосвећени Епископ Атанасије је, након чина освећења Крста и земљишта, кратком пастирском поуком поздравио све присутне и честитао почетак радова на изградњи храма, додавши: – Ми настављамо прослављати Бога, по узору на Свете апостоле Петра и Павла и њима најближе следбенике Христове, а почињемо све са Крстом. Са Крстом се дела и наставља, са Крстом се живи, са Крстом се тријумфује и са Крстом се у Небеско Царство улази. Зато и ово велико дело које смо наумили и започели сада, и за које смо тражили Божији благослов, почиње са Крстом. Овде смо Крст поставили да бисмо на овоме месту градили храм, у славу Божију и у част Његових великих угодника и служитеља Петра и Павла.

– Хришћани су крштењем примили дарове Духа Светога, примили способности које надилазе природу. Оспособљени су да чине Божанска дела и да живе Живот Вечни. И због тога посебно захваљујемо Богу што наликујемо оној првој хришћанској заједници окупљеној у Јерусалиму када је Дух Свети сишао на Апостоле и започео, утемељио, Цркву, Заједницу Бога и људи.

– Овде ће се Црква, то јест, народ Божији, сабирати, и исповедати онај догађај који прослављамо на Тројичиндан, Силазак Духа Светога, и сво то обогаћење небеским животом и мудрошћу, свима небеским даровима. Зато је ово место и по самој својој замисли благословено. Ми смо, уз то, још додатно молили Бога да Он Свој небески благослов пошаље и благослови нашу намеру, да благослови оне који ће ово дело, подизање храма овде, изводити, који ће помагати, да их штити и да здравље и укрепљење сваке врсте, па да се овај простор и подмлади.

– Господ је добар, оснажиће наше руке, нашу вољу, и увек држати усмерене правилно, ка Њему… Посебно благодаримо Богу за сабрање ових Њему најмилијих, ове деце овде, која су одлучила да буду достојне слуге Божије и синови и кћери свога народа, а све у Цркви Божијој, нагласио је Епископ Атанасије, пожелевши Божији благослов свим добронамерним људима.

Какмужани, окупљени овде са свих страна света где су привремено отишли да живе и раде, као добри домаћини, поштени људи, и прави хришћани, приредили су и трпезу љубави за све присутне. Међу њима је било много уважених гостију које су позвали на данашњу свечаност, па је уз песму, игру, богоугодне разговоре и дружење ово прво саборовање код њиховог будућег храма протекло у најбољем реду, у добром расположењу, а све у славу Божију и Његових угодника Светих апостола Петра и Павла.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку