У Пљевљима одржани сабори братстава Чабаркапа и Цвијовића

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, на позив организатора, посетио је сабор братства Чабаркапа, који је одржан у пљеваљском селу Лијеска, у суботу 29. јула 2023. године. Са Преосвећеним су гости на овом лепом сабрању били и Председник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, Извршни директор Рудника угља Пљевља Мијо Лекић, директор Средње стручне школе у Пљевљима мр Бојан Струњаш и други угледни гости.

Благосиљајући ово сабрање, Епископ је рекао: – Честитам свима на оваквом успешном сусрету. Честитам на вашој устаљеној навици да држите јединство и слогу. Видим да се сви међусобно познајете, као да живите у једноме дому, као браћа и сестре, како и треба. Овакви сусрети нас посебно радују, зато што је у данашње време ово реткост, иако би требало да то буде опште правило у српском народу.

– Та традиција траје вековима. Овакви сусрети служе и за то да проверимо у каквом смо духовном стању. Ви долазите са разних страна, чак са разних континената. Живите у разним народима и културама, где су и многа искушења. Зато овакви сусрети треба да буду искориштени и за то да проверимо колико чврсто стојимо.

Преосвећени је све присутне благословио, захвалио на указаној части да буде са њима и пожелео да ови њихови сусрети трају на корист свима, и појединцима и породицама и целокупном српском народу и Цркви Православној.

Истога дана Епископ Атанасије је био гост на заједничком братском сабрању братства Цвијовића, рекавши притом:– Честитам на вашем труду и жељи да обнављате и јачате нашу српску традицију и да се у њој укорењујете. Свако окупљање нас православних, било у храму, било у православним домовима, користимо и за то да извршимо једну духовну смотру међу собом. Да видимо да ли смо свако на своме месту, да ли смо добро усмерени, и да одавде, од овог сабрања корачамо јачи и здравији.

Преосвећени је присутне подсетио и на Митрополита Јосифа (Цвијовића), на кога су и братственици изузетно поносни, који се нашао на челу Српске Цркве у једном тешком времену за српски род. Призивајући и његов благослов Епископ Атанасије се свима захвалио и охрабрио да наставе на добром путу којим корачају, путу вере православне, светосавске, на путу спасења, а чему се сигурно радују сви наши часни преци, а посебно Митрополит Јосиф.