У Пљевљима уснуо у Господу слуга Божији Ђорђије Прерадовић

У суботу 22. јануара 2022. године, у својој 67. години живота, уснуо је у Господу слуга Божији Ђорђије – Ђоко Прерадовић, угледни привредник из Пљеваља, дугогодишњи члан Црквеног одбора, отац троје деце, деда деветоро унучади, актер литија за очување светиња у Црној Гори, велики приложник, сарадник и градитељ Цркве.

Опело упокојеном Ђорђију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије у понедељак 24. јануара 2022. године, у породичном дому Прерадовића.

Преосвећени се пригодном беседом опростио од угледног, верног слуге Божијег: – Опраштамо се сада, овде, привремено растајући се, од великог човека, који је сам, својим присуством на овом простору, али и шире, својим радом, својим животом, делима својим, себе учинио видљивим, присутним, запаженим, и трајни траг оставио својим делима.

– Ђорђије је активно прошао кроз свој живот, активно проживео своје време, активно искористио Богом дане дарове времена и способности, и оног наслеђа које је добио од својих отаца и праотаца. Оно што је научио од својих предака то је активно искористио, применио и умножио. Само духовно наоружани можемо пролазити кроз овај простор и ово време успешно. Чиста православна вера, на првом месту, мудрост, истрајност, стрпљивост, промишљеност, храброст, то је све оружје из те ризнице духовног наоружања којим се ми православни снабдевамо одмах на почетку, приликом крштења.

– Ђорђије је знао да процени шта је свето и честито, па је на позив блаженоупокојеног Митрополита Амфилохија али и других Епископа и свештеника, устао у одбрану светиња, када је то било кључно питање да се светиње заштите и одбране.

– Ово наше данашње сабрање показује да има много оних који Ђорђија цене и воле, који су му захвални за оно што је он чинио, и он ће увек бити део те заједнице, земаљске Цркве, али и небеске заједнице, Небеске Цркве. Ђорђије није прекинуо ни са својим животом ни са својим активностима, он само прелази у један другачији облик живљења и ангажовања, на Небесима.

– Ми који смо се сабрали молили смо се Богу да Ђорђију опрости његове евентуалне недостатке, грехове, и да га прихвати у једној потпуности, а он, који не прекида заједницу са нама, ће се молити за нас да живимо како треба, часно, честито, поштено, смислено, стваралачки.

– Нека Господ утеши све ожалошћене и нека их обрадује успехом, а Ђорђију нека његов заштитник, Свети Ђорђе, кога је прослављао као своју Крсну славу и дан свога рођења, буде предводник у Животу Вечном, рекао је на крају Епископ Атанасије.

Уснули слуга Божији Ђорђије Прерадовић сахрањен је на породичном православном гробљу у селу Мрзовићи, Илино Брдо, код Пљеваља.

Опроштајне речи Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку