Упокојила се у Господу мати Дарија, игуманија манастира Давидовице

На дан молитвеног сећања на Свету мученицу Анисију и Преподобну Теодору Цариградску, у уторак 12. јануара 2021. године у болници у Београду, након четрдесетак дана борбе, од последица побеђене болести изазване корона вирусом, упокојила се у Господу игуманија манастира Давидовице мати Дарија.

Игуманија Дарија је рођена 1950. године у Нишу у честитој, угледној грађанској породици Пантић. На крштењу је добила име Драга. Детињство и младост провела је у родном граду где је завршила основну и средњу школу као и Факултет физичке културе. Након удаје, заједно са својим супругом, Нишлијом Небојшом Поповићем, долази у Прибој где су обоје нашли посао и засновали своје породично гнездо. Мати Дарија је била професор у прибојској основној школи Вук Караџић. У новој средини стекла је велики углед као вредан радник, врстан педагог и омиљени професор.

Како је васпитана у патријархалној породици никада није заборављала своју веру. У тешко комунистичко време била је дужи низ година председница Кола српских сестара при прибојском храму Светог Великомученика кнеза Лазара. У браку се остварила и као добра супруга и узорна и брижна мајка. Са својим супругом изродила је два сина Срђана и Ивана од којих има седморо унучади.

Након смрти супруга одлучује се да крене монашким путем па је замонашена у манастиру Куманици 2009. године. Вредна и радна по природи одмах након монашења тражила је од Епископа да је упути у манастир Давидовицу који је желела да обнавља. И у томе је у потпуности успела.

На Цвети 2010. постављена је за игуманију манастира Давидовица. Оно што су други рушили и разграђивали 350 година она је вредним радом и трудом обновила тако да је данас манастир Давидовица један лепо уређен, изграђен и угледан манастир. Сву своју имовину и све што је имала дала је за обнову манастира. А углавном је ишла у старој закрпљеној одећи.

Осим градње манастира мати Дарија је градила и добре међуљудске хришћанске односе. Са свима је знала да поразговара, сваког да саслуша, колико може помогне. По природи је била вредна, али и велики борац, изузетно енергична. Свима је била као мајка, али и као отац. Такву су је сви познавали.

Већ дужи низ година имала је здравствених проблема, највише са астмом. И ту своју последњу борбу овде на земљи храбро је изнела. Победила је опаку болест али њено ослабљено тело није успело да се избори са последицама. Бог ју је позвао из овог пролазног трулежног света у један бољи и непролазни.

Заупокојена Литургија биће служена у четвртак, 14. јануара 2021. године у манастиру Давидовици са почетком у 9 сати док ће опело слушкињи Божијој мати Дарији бити служено у 12 сати на монашком гробљу давидовичке обитељи где ће бити и сахрана. Литургију и опело ће служити Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

У блаженом уснућу вечни покој подај Господе, уснулој служитељки твојој монахињи Дарији и учини јој вечни спомен.