Нова Варош у част Светитељу Сави

У недељу 28. јануара 2024. године у Дому културе у Новој Вароши, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, одржана је Светосавска академија, у организацији тамошње Црквене општине. Поред Академији је присуствовао и председник Општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић.

Након химне Светом Сави коју су извели ученици нижих разреда Основне школе Живко Љујић из Нове Вароши поздравним словом обратио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије: – Није само један дан обележен личношћу Светога Саве него све наше време кроз које пролазимо, и сви дани у години, и све године, сви векови, сви су за нас Светосавски. Захваљујући томе ми успевамо да идемо кроз време и да опстајемо на овом простору и да достижемо високе циљеве, и материјалне и духовне, да трајемо.

– Ето, ми успевамо да одржавамо ове наше Светосавске дане, са најбољом намером, окупљамо се, пре свега у храмовима, где се молитвено обраћамо Светоме Сави, и другим угодницима Божијим из нашег рода, не дозвољавајући да се расипа сабор српског народа.

– У овим временима неопходно је да будемо јаки, и бићемо јаки ако се учимо од јаких и мудрих, а код нас је најмудрији Свети Сава, зато што нас је позвао да се окупљамо око најјачег а то је Господ Христос. Свети Сава је сабрао српски народ, онда, у Жичи да га запути кроз време, међу околним народима.

– Када певамо песму Светом Сави ми кажемо: К Небу главе подигнимо, Саву тамо угледајмо, пред престолом Творца. Наша дестинација су Небеса. За нас је та дестинација постижива, Свети Сава је то доказао, и многе Србе је већ горе окупио, рекао је Епископ Атанасије честитајући свима ово сабрање.

У програму који је уследио на бини су се смењивали ученици основне и средње школе, наступиле су и певачке групе, чланови Фолклорне секције КУД Јован Томић из Нове Вароши, рецитатори. Сви они су поздрављени бурним аплаузима одушевљене публике која је уживала у лепо и складно припремљеном програму, какав и доликује овако значајном дану и скупу у част Светог Саве.