Васкрсни уторак у Прибоју

Настављајући прослављање Васкрса, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је на Васкрсни уторак, 4. маја 2021. године, Божанску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Прибоју, уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, старешине храма протојереја Спасоје Вујанића, протођакона Ивана Савића и ђакона Милорада Петровића.

Поучавајући верни народ Божији о значају догађаја Васкрсења за православне хришћане Епископ Атанасије је рекао: – Особеност наше вере хришћанске и нашег хришћанског искуства живота је вера у васкрсење из мртвих које ми очекујемо као завршни догађај историје. Међутим, васкрсење није нешто што је тако померено у времену испред нас, оно није само ствар ишчекивања, иако јесте чињеница да ће бити опште васкрсење и сажимање целокупне историје човечанства, преглед свега. Али, оно што је и много важније за нас хришћане јесте то што нам је та стварност васкрсења дата и као садашњост. Превиђамо често управо ту чињеницу да је васкрсење једна стварност, реалност у коју смо већ уведени, у којој већ живимо. Дата нам је нова могућност живота, нова стварност, нова сила живота.

– Господ наш је васкрсао из мртвих да би нас извео из смрти. Јер, Њему као Богу није потребно васкрсење, смрт нема моћи над Њиме. Него је Он узео нашу стварност, наш састав телесни, и прошао нашим животом да нас туда проведе, свуда кроз наше просторе, да живимо успешно и као победници. Победници над грехом, над смрћу, над сваком болешћу. Најважнији наш животни задатак јесте да се научимо живети са Њиме, Васкрслим, Победником. Јер тако живећи са Њиме, организујући свој живот са Њиме, постајемо и сами причасници те победе и те радости.

– Трагично је ако, и поред тога што сунце сија ми не видимо његову светлост. И поред тога што оно шаље своју топлоту ако ми не бивамо огрејани њоме. То се може догодити једино ако себе затварамо. Бог непрестано шаље ту своју светлост, своју топлоту. Отворимо се ка њој и ето радости живота коју нико не може одузети од нас.

Након свете службе, заједничарење је настављено за трпезом љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку